Ledeni vjetar - najljepša slastica koja svima uspijeva

Tijekom ljeta svi volimo laganije slastice, a idealan odabir je kremasta slastica Ledeni vjetar.

artur-rutkowski--Ps6CdiazxI-unsplash

Jedan od najomiljenijih deserata je torta ledeni vjetar. Ova torta odličana je u svako godišnje doba jer se voće može prilagoditi sezoni, ljeti s breskvama, jagodama i bobičastim voćem kao što su maline, kupine, borovnice, dok su zimi neizostavne banane i kivi.

Sastojci:

9 bjelanjaka
300 g šećera
prstohvat soli
1 žlica jabučnog octa

Za kremu:

9 žumanjaka
300 ml mlijeka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
3 vanilin šećera
250 g maslaca

Za nadjev:

voće po izboru (banane, kivi, jagode, breskve, maline itd.)
500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka, u bjelanjke dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom, na pola miksanja dodajte jabučni ocat i šećer i umutite do kraja tj. dobijete sjajni, čvrsti snijeg. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, rasporedite malo smjese, poravnajte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C 60 minuta.

Ponoviti postupak za ostale kore. Ako želite pravokutnu tortu, ispecite jednu koru u velikom plehu koju ćete na kraju podijeliti na tri dijela. Žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i malo mlijeka. U lonac stavite ostatak mlijeka, dodajte smjesu od jaja, sve dobro promiješajte i skuhajte gustu kremu. Dobro je ohladite, pa u ohlađeno dodajte pjenasto umućen maslac i sve dobro sjedinite.

U posebnoj posudi umutite slatko vrhnje. Ako ste radili jednu veliku koru, prerežite je po dužini na tri jednaka dijela i složite tortu: na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije, na kremu stavite voće i prekrijte šlagom.

Isto ponovite sa druge dvije kore, pa cijelu tortu premažite preostalim slatkim vrhnjem i ukrasite po želji. Ako ste radili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i tako mažite kremom, pa na kraju premažite slatkim vrhnjem i ukrasite voćem.