Cassata torta je tradicionalna torta sa Sicilije, koja se sasatoji od više sloja biskvita i ukrašena je marcipanom i kandiranim voćem. Kako bi vam olakšali pripremu ove torte pronašli smo pojednostavljeni recept za ovaj talijanski specijalitet. Sigurni smo da će vas kombinacija kremastog sira ricotte, komadića čokolade i aromatičnog limuna oduševiti.
Sastojci:
- maslac
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica korice limuna
- pola žličice soli
- 150 g brašna
- pola žličice praška za pecivo
- šećer u prahu
Za sirup:
- 60 ml vode
- 42 g meda
- 25 g šećra
Ricotta krema:
- 500 g ricotta sira
- 113 g šećera u prahu
- 130 g čokolade
- 1 žličica narančine korice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli kalup za torte podmažite maslacem i obložite papirom za pečenje. U zdjeli miksajte jaja, šećer, vaniliju, koricu limuna i sol, dok smjesa ne postane kompaktna. Lopaticom lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Izlijte tijesto u kalup i pecite pola sata.
Ostavite kolač da se ohladi sa strane, dok u malom laoncu na vatri zagrijte vodu, med i šećer, sve dok se šećer i med ne otope. U zdjeli pomiješajte ricottu i šećer u prahu dok ne postanu krema. Dodajte komadiće čokolade i koricu naranče i promiješajte da se rasporede kroz cijelu kremu.
Kada se kolač prohladi, nožem prerežite po pola na dva jednaka dijela. Kistom premažite kore sirupom od meda na odrezane strane slojeva biskvita. Nastavite nanositi sirup dok ne potrošite sav sirup.
Stavite donji sloj torte na tanjur, raširite svu kremu preko sloja torte lopatico i na kremu stavite drugi sloj biskvita. Na vrh torte pospite šećeru u prahu.
Izvor: The mediterrranean dish
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice