Jesenski kuglof s bundevom

Kolač koji miriše na jesen.

Shutterstock

Jesen je počela i kalendarski, pa ako jedva čekate hladno vrijeme, miris bundeve, jabuka i cimeta, pripremite kuglof s bundevom. Saznajte i zašto trebate jesti bundevu: 5 razloga zašto je dobra za vaše zdravlje, a donosimo i recept za palačinke

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 ½ žličice mljevenog kardamoma
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog klinčića
  • ¼ žličice mljevenog papra
  • 400 g smeđeg šećera
  • 120 g maslaca, sobne temperature
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 2 jaja sobne temperature
  • 400 g pirea od bundeve
  • 120 g kiselog vrhnja
Shutterstock 

Za glazuru:

  • 2 žlice maslaca
  • 130 g šećera u prahu
  • 60 g javorovog sirupa
  • prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za kuglof lagano namastite, pospite s malo brašna, a višak brašna otresite. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, kardamom, muškatni oraščić, klinčić i papar. Mikserom lagano miksajte smeđi šećer, maslac i maslinovo ulje otprilike tri minute, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja, jedno po jedno. Dodajte pire od bundeve i kiselo vrhnje i miksajte dok se sve ne sjedini. Špatulom lagano umiješajte suhe sastojke u smjesu. Obavezno sastružite dno i stranice zdjele kako bi sve ravnomjerno izmiješali.

Ulijte smjesu u kalup, zagladite vrh i nekoliko puta udarite kalupom po ravnoj površini. Stavite u pećnicu na 60 minuta. Izvadite i ostavite na rešetki da se ohladi 20-tak minuta, a zatim pomoću noža olabavite rubove i preokrenite kolač kako bi se potpuno ohladio prije stavljanja glazure. Za to vrijeme otopite maslac na srednje jakoj vatri i kuhajte ga dok ne postane zlatnosmeđe boje, cijelo vrijeme miješajući. Prebacite maslac u zdjelu i ostavite da se kratko ohladi. Umiješajte u maslac šećer u prahu, javorov sirup i sol i miješajte dok glazure ne postane glatka. Ako je prerijetka, dodajte još šećera. Ako pak je pregusta, dodajte još vode ili mlijeka.

Kolač premjestite na pladanj za posluživanje i prelijte ga glazurom.