Godišnje doba jesen donosi mnoge plodove, jabuke, kruške, grožđe, gljive, a neokrunjeni kraljevi zasigurno su bundeva i kesten. "Bundeva ima veliku nutritivnu vrijednost, nevjerojatno je svestrana namirnica i može se dodati različitim jelima", kaže Amy Kimberlain, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku za portal Countryliving.com.

 1. Bundeva je bogata nutrijentima

"To je nevjerojatno hranjiva namirnica koja nas opskrbljuje visokim razinama vitamina i minerala kao što su vitamini A, C i E", kaže Kimberlain. "Uvođenje bundeve u prehranu pruža nutritivne prednosti, a bez masti je, s 2 grama proteina i 3 grama vlakana. A jedna šalica kuhane bundeve ima samo 49 kalorija."

2. Bundeva poboljšava imunitet

Bundeva osigurava 245 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina A, koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, kaže Kimberlain. Također se može pohvaliti s 19 posto dnevnih potreba za vitaminom C, koji pomaže imunološkim stanicama i da rane brže zacjeljuju.

5 razloga zašto trebate jesti bundevu
Shutterstock 

3. Bundeva je dobra za zdravlje oči

Bundeva također sadrži visoku razinu beta karotena, koji ovoj zimskoj tikvi daje prekrasnu jarko narančastu boju. U kliničkom ispitivanju američkog Nacionalnog instituta za oči, visoke doze vitamina C, E i beta karotena smanjuju rizik od progresije makularne degeneracije povezane sa starenjem. Iako nisu posebno proučavali bundevu, bundeva sadrži sve te hranjive tvari pa je ima smisla dodati je u svoju prehranu, kaže Kimberlain.

4. Bundeva je zdrava za srce

Bundeva ima visoku razinu kalija. Jedna je studija pokazala da smanjenje natrija i povećanje kalija pomaže u snižavanju krvnog tlaka i potencijalno smanjuje rizik od moždanog udara. Također, antioksidansi u bundevi kao što su vitamin C, E i lutein mogu smanjiti upalu povezanu sa srčanim bolestima.

juha od bundeve.jpeg
Shutterstock 

5. Bundeva čak može zaštititi od raka

Preliminarna istraživanja pokazuju da antioksidansi poput beta karotena koji se nalaze u visokim količinama u bundevi mogu zaštititi od određenih vrsta raka poput raka pluća ili prostate. Jedna je studija također pokazala zaštitne učinke karotenoida poput beta karotena protiv raka debelog crijeva.

Kako uvesti bundevu u prehranu?

Kolači s bundevom zapravo vam neće donijeti puno zdravstvenih prednosti. Radije je uključite u više obroka za ručak i večeru, uključujući juhe, variva, rižota, tjesteninu ili kao samostalan prilog. Pire od bundeve možete umiješati u zobene pahuljice ili grčki jogurt s cimetom i muškatnim oraščićem za zdrav doručak.

Recept za palačinke od bundeve

Donosimo vam i ukusan recept za palačinke s portala Childrens.

palačinke od bundeve.jpeg
Shutterstock 

Sastojci:

2 zrele banane
2 jaja
½ šalice mlijeka
1 šalica pirea od bundeve
1 žlica meda
¾ šalice integralnog pšeničnog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žlica mljevenog cimeta
1 žlica ulja

Priprema:

Izgnječite zrele banane dok smjesa ne bude bez grudica. Dodajte jaja i miksajte do glatke smjese. Dodajte mlijeko, pire od bundeve i med i promiješajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i cimet. Promiješajte da se sjedini.

U tavu stavite žlicu ulja i zagrijavajte na srednjoj vatri minutu. Ulijte tijesto u tavu za svaku palačinku. Pecite dok palačinka ne nabubri i dok se rubovi ne osuše. Okrenite i pecite dok lagano ne porumeni s obje strane.

 Izvor: Countryliving.com