Jabuke u šlafroku: Starinska poslastica koja miriši na bakinu kuhinju

Iskoristite sezonu kraljice voća za starinski slatkiš

Shutterstock

Nekada su se često pripremale slastice od jednostavnih sastojaka koje je imalo svako kućanstvo, kao što su brašno i jaja. Voće iz voćnjaka se iskorištavalo do kraja, od kolača, pita, štrudli do džemova i marmelada.

Jedan od starinskih slatkiša su i jabuke u šlafroku, pripremaju se jednostavno od jeftinih sastojaka, a svatko ih može napraviti.

Trebate biti pažljivi pri prženju jer lako mogu zagorjeti. 

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • Cimet
  • Šećer u prahu

Priprema:

Izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli i brašno. Smjesa bi trebala biti nešto gušća od one za palačinke. Pustite neka smjesa malo odstoji, a za to vrijeme ogulite i očistite jabuke. Izdubite im sredinu i narežite ih na kolutove debljine 5 mm.

U tavici zagrijte veću količinu ulja. Jabuke najprije umočite u pripremljenu smjesu pa ih uronite u zagrijano ulje. Pržite ih s obje strane dok ne poprime zlaćanu boju. Jabuke izvadite iz ulja i spustite ih na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Pospite ih smjesom cimeta i šećera u prahu.