Nekada su se često pripremale slastice od jednostavnih sastojaka koje je imalo svako kućanstvo, kao što su brašno i jaja. Voće iz voćnjaka se iskorištavalo do kraja, od kolača, pita, štrudli do džemova i marmelada.
Jedan od starinskih slatkiša su i jabuke u šlafroku, pripremaju se jednostavno od jeftinih sastojaka, a svatko ih može napraviti.
Trebate biti pažljivi pri prženju jer lako mogu zagorjeti.
Sastojci:
- 4 jabuke
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- Cimet
- Šećer u prahu
Priprema:
Izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli i brašno. Smjesa bi trebala biti nešto gušća od one za palačinke. Pustite neka smjesa malo odstoji, a za to vrijeme ogulite i očistite jabuke. Izdubite im sredinu i narežite ih na kolutove debljine 5 mm.
U tavici zagrijte veću količinu ulja. Jabuke najprije umočite u pripremljenu smjesu pa ih uronite u zagrijano ulje. Pržite ih s obje strane dok ne poprime zlaćanu boju. Jabuke izvadite iz ulja i spustite ih na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Pospite ih smjesom cimeta i šećera u prahu.