Nekada su se često pripremale slastice od jednostavnih sastojaka koje je imalo svako kućanstvo, kao što su brašno i jaja. Voće iz voćnjaka se iskorištavalo do kraja, od kolača, pita, štrudli do džemova i marmelada.

Jedan od starinskih slatkiša su i jabuke u šlafroku, pripremaju se jednostavno od jeftinih sastojaka, a svatko ih može napraviti.

Recept za jabuke u šlafroku

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 200 g brašna
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • sok od limuna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • kora limuna
Jabuke u slafroku
Profimedia 

Priprema:

Jabuke ogulite, pa narežite na kolutove debljine oko pola centimetra i izdubite dio bez koštice. Stavite ih u zdjelu i prelijte limunovim sokom. Pjenasto izmiksajte cijela jaja sa šećerom. Postupno dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna. Trebali biste dobiti malo gušću smjesu od one za palačinke. Svaku krišku jabuke dobro uvaljajte u dobiveno tijesto, pa ih ubacite u tavu u kojoj ste zagrijali ulje. Pržite ih s obje strane nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatnožutu koricu. Izvadite ih na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja. Kad se ohlade prije posluživanja pospite ih s malo šećera u prahu.