Domaće jabuke odlične su i za pripremu džema i pekmeza. Za pripremu koristite slatke ili kisele jabuke, ovisno o želji. Izvrstan je za doručak, namazan na tostirani kruh, ali je idealan i za pripremu kolača i raznih drugih delicija.
Starinski kolač zanimljivog imena - Čupava Kata, sličan piti od jabuka, priprema se na masti, s orasima i džemom od jabuka ili šljiva.
Po ovom receptu staklenka može stajati i do pola godine, ako se pravilno čuva.
Sastojci:
- 2 kg jabuka
- 1 kg šećera
- 200 ml vode
- 3 vrećice vanilin šećera
Priprema:
Jabuke dobro operite, ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Stavite ih u dublji pleh, pa prelijte šećerom i vodom.
Kuhajte na srednjoj vatri uz miješanje dok jabuke ne omekšaju i šećer se lijepo otopi. Ako tekućina potpuno ukuha dodajte još malo vode. Maknite s vatre, pa štapnim ili običnim mikserom izmiksajte u pire. Vratite na štednjak i kuhajte uz stalno miješanje dok ne dobijete žele.
Znat ćete da je gotovo kada zavarivač ostavi trag na dnu posude. Ili ako želite, možete malo pekmeza izvaditi na tacnu i provjeriti gustoću. Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer i dobro promiješajte.
Maknite posudu sa štednjaka, džem ohladite i dok je još topao ulijte ga u još mlake prethodno sterilizirane staklenke.
Staklenke složiti u isključenu pećnicu, zagrijanu na 100 stupnjeva i ostaviti da odstoji oko pola sata. Nakon toga poklopite poklopcima, a kada se staklenke ohlade čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
Izvor: Stvar ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice