Kad pomislimo na starinske kolače i slastice obično se sjetimo raskošnih kremastih kolača i torti čija je priprema dugotrajna i komplicirana, ali naše bake znale su i za brze i jednostavne, a preukusne recepte.
Oblatne su jednostavne za pripremiti, a ne trebate ni paliti pećnicu. Isprobajte stari recept za oblatne s orasima, oduševit će mališane, a vas će vratiti u lijepa stara vremena djetinjstva.
A kad poželite ukućane i goste iznenaditi raskošnijim desertom s oblatnama, isprobajte Pischinger tortu. Bečki slastičar Oscar Pischinger osmislio je recept za tortu od oblatni prelivenu čokoladnom glazurom koja je po njemu dobila ime.
Sastojci:
- 1 pakiranje gotovih kora za oblatne
- 500 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 125 g margarina
- 100 g mljevenih oraha
- 1 litra mlijeka
Priprema:
Mlijeko stavite da prokuha, dodajte šećer, margarin i vanilin šećer, pred kraj dodajte orahe. Kuhajte oko dva sata na laganoj vatri dok se ne dobije gusti karamel.
Nadjenite svaki list oblatne osim zadnjeg i na kraju pritisnite nečim težim da se zalijepe. Režite kad se ohladi.
Izvor: Stil