Nekada su se recepti rukom zapisivali u bilježnice i notese i prenosili generacijama i u susjedstvu. Tako mnoga jela nemaju službena imena, a mnoge slastice, kolači i torte poznati su po neslužbenim imenima koja su se uvriježila među ljudima. Na primjer, prosvjetarski kolač ili lijenčina za koji se ne zna zašto je dobio to ime, a mnogi imaju taj recept. 

Mnoge torte koje su bile popularne u desetljećima prošlog stoljeća dobile su ime po poznatim ličnostima, na primjerTitov kolač i torta Lepa Brena, Granićeva pita, torta Greta Garbo. Neke torte pak nose imena gradova ili zemalja, a uopće ne potječu iz tih krajeva, kao što je popularna mađarica

Tako vam ovaj put donosimo recept za tortu Havana s lješnjacima i oblatnama, s portala StvarUkusa.

Neodoljiva bingo torta božanstvena je kombinacija jaffa keksa, oraha i pudinga od vanilije

Sastojci

  • 1 l mlijeka
  • 30 g želatine
  • 400 g šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 g prženih lješnjaka
  • 200 g oblatni s lješnjacima

Recept za havana tortu

15:14
Korak 1

Otopite

Uz miješanje na laganoj vatri otopite pola šećera. Zatim ga izlijte na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se stegne i ohladi.

15:16
Korak 2

Dodajte želatinu

Odvojite 150 mililitara mlijeka i dodajte želatinu da nabubri.

15:16
Korak 3

Zakuhajte

Preostalih 200 g šećera prelijte s ostatkom mlijeka, pa zakuhajte na srednjoj vatri. Kad prokuha dodajte želatinu i miješajte nekoliko minuta, zatim ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i nakon sat vremena stavite u hladnjak. Trebali biste dobiti malo gušću smjesu.

15:17
Korak 4

Izmiksajte

Izmiksajte slatko vrhnje pa sjedinite sa smjesom mlijeka i želatine.

15:17
Korak 5

Sameljite

Zatim prvu turu šećera koja se ohladila i stvrdnula na tacni izlomiti na manje komade, pomiješati sa izlomljenim oblatnama i lješnjacima te staviti u blender i samljeti.

15:17
Korak 6

Rasporedite

Smjesu iz blendera malo pospite na dno kalupa za tortu, pa prelijte dijelom nadjeva od mlijeka i slatkog vrhnja, pa opet rasporedite smjesu iz blendera. Postupak ponavljate dok ne potrošite sav materijal. Posljednji sloj su suhi sastojci.

15:18
Korak 7

Ostavite da odstoji

Ostavite preko noći u hladnjaku da se lijepo stegne.