Svi će tražiti još jedan komad ovog kuglofa...

Ako ste pripremili zalihu pirea od bundeve, dio svakako rezervirajte za pripremu sočnog kuglofa!

Shutterstock

Čak i ako niste ljubitelji bundeve, ovom receptu zaista morate dati priliku. Sočan je i divno miriše, a dobra je vijest i to da može stajati nekoliko dana na sobnoj temperaturi. 

Poslužiti ga možete uz čaj, kavu, domaću limunadu... U slast!

Kuglof s bundevom

Sastojci za kuglof:

400 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
2 žličice mljevenog cimeta
1 ½ žličice mljevenog kardamoma
½ žličice muškatnog oraščića
½ žličice mljevenog klinčića
¼ žličice mljevenog papra
400 g smeđeg šećera
120 g maslaca, sobne temperature
120 ml maslinovog ulja
2 jaja sobne temperature
400 g pirea od bundeve
120 g kiselog vrhnja

Sastojci za glazuru:

2 žlice maslaca
130 g šećera u prahu
60 g javorovog sirupa
prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za kuglof lagano namastite, pospite s malo brašna, a višak brašna otresite. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno,prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, kardamom, muškatni oraščić, klinčić i papar. Mikserom lagano miksajte smeđi šećer, maslac i maslinovo ulje otprilike tri minute, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja, jedno po jedno. Dodajte pire od bundeve i kiselo vrhnje i miksajte dok se sve ne sjedini. Špatulom lagano umiješajte suhe sastojke u smjesu. Obavezno sastružite dno i stranice zdjele kako bi sve ravnomjerno izmiješali.

Ulijte smjesu u kalup, zagladite vrh i nekoliko puta udarite kalupom po ravnoj površini. Stavite u pećnicu na 60 minuta. Izvadite i ostavite na rešetki da se ohladi 20-tak minuta, a zatim pomoću noža olabavite rubove i preokrenite kolač kako bi se potpuno ohladio prije stavljanja glazure. Za to vrijeme otopite maslac na srednje jakoj vatri i kuhajte ga dok ne postane zlatnosmeđe boje, cijelo vrijeme miješajući. Prebacite maslac u zdjelu i ostavite da se kratko ohladi. Umiješajte u maslac šećer u prahu, javorov sirup i sol i miješajte dok glazure ne postane glatka. Ako je prerijetka, dodajte još šećera. Ako pak je pregusta, dodajte još vode ili mlijeka.

Kolač premjestite na pladanj za posluživanje i prelijte ga glazurom. Narežite, poslužite i uživajte!