U pripremi ovog brzog i sočnog biskvita obično se upotrebljavaju šljive, nektarine i marelice, jagode, maline i borovnice. Poslužit će i smrznuto voće ili ono iz kompota, ako je dobro ocijeđeno. Bitno je da ga narežete na manje komade i, po potrebi, uvaljate u brašno kako ne bi palo na dno kalupa tijekom pečenja.
Ovaj recept idealan je za lijene nedjelje, kada ne želite provesti puno vremena u kuhinji, a opet vam se jede nešto slatko. Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu, a ni žlica tučenog vrhnja neće biti naodmet.
Sočan biskvit s voćem
Sastojci:
120 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
3 jaja (M)
½ žlice korice naranče
½ žličice soli
½ žlice limunovog soka
120 g glatkog brašna
300 g svježih borovnica ili nekog drugog voća
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a manji lim za pečenje premažite uljem ili maslacem. Bjelanjke odvojite od žumanjaka i stavite ih u posudu sa strane. Žumanjke miksajte s maslacem i šećerom dok ne dobijete svijetlo žutu, pahuljastu smjesu. Dodajte koricu naranče i sol pa još kratko miksajte. Brašno dodaje žumanjcima i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Operite metlice od miksera, bjelanjcima dodajte sok od limuna i miksajte dok ne dobijete snijeg. Bjelanjke lagano sa špatulom umiješajte u smjesu s brašnom.
Izlijte smjesu u pripremljeni lim, te na vrh ravnomjerno rasporedite voće po izboru. Prije stavljanja u pećnicu, špatulom voće lagano utisnite u smjesu. Pecite 30 do 40 minuta, dok čačkalica kojom ste proboli sredinu biskvita ne izađe čista. Kratko pričekajte da se ohladi nakon pečenja, narežite na kocke i pospite sa šećerom u prahu. Uživajte!