Klinci će obožavati babku s krem namazom!

Babka je odličan izbor za sve koji vole dizana tijesta i uživaju u procesu pripreme.

Shutterstock

Usavršili ste orahnjaču, buhtle i klipiće? Babka je sljedeća poslastica od dizanog tijesta koju biste trebali usavršiti. Priprema nije zahtjevna, ali tijesto se dugo diže i ne biste ga trebali požurivati. U nastavku vam donosimo recept za babku s krem namazom, poput omiljene Nutelle, ali možete je premazati i rastopljenom čokoladom, dodati nasjeckane orašaste plodove ili iskoristiti staklenku paste od pistacija koja stoji na polici.

Babku možete dobro umotati u foliju i čuvati je u hladnjaku do tjedan dana. Također je možete zamrznuti na tri mjeseca. Nakon nekoliko dana stajanja, babku možete prenamijeniti u slatki složenac. Prelijte je mlijekom i slatkim vrhnjem, pospite s još malo čokolade i dobro zapecite.

Babka s Nutellom

Sastojci za babku:

  • 250 ml + 20 ml mlijeka
  • 1 pakiranje suhog kvasca
  • 100 g šećera
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 2 jaja (L)
  • 1/2 žličice soli
  • 550 g glatkog brašna
  • 600 g krem namaza, poput Nutelle
  • Sastojci za mrvičasti posip:
  • 50 g smeđeg šećera
  • 30 g brašna
  • 1/2 žličice cimeta u prahu
  • 60 g hladnog maslaca

Priprema:

  1. Lagano zagrijte 250 ml mlijeka pa ga prelijte u posudu samostojećeg miksera. Krenite miksati s nastavcima pa tijesto, dodajući postepeno kvasac i dvije žlice šećera. Nakon nekoliko minuta smjesa će biti puna malih mjehurića.
  2. Dodajte preostali šećer i omekšali maslac, a zatim jedno cijelo jaje i jedan žumanjak. Ubacite sol pa nastavite miksati dok se ne formira tijesto. Dodajte brašno pa miksajte otprilike pet minuta, dok se tijesto ne krene odvajati od posude.
  3. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu pa kratko mijesite rukama kako biste formirali kuglu. Prebacite je u namašćenu posudu, pokrijte folijom pa pričekajte da se tijesto udvostruči. Proces može potrajati, a dizanje možete ubrzati u pećnici na niskoj temperaturi (cca 50-60 stupnjeva).
  4. Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki premažite Nutellom, ali ostavite malo prostora uz rubove. Čvrsto zarolajte pa prerežite po dužini na pola. Omotajte u pletenicu i prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta. Pokrijte krpom pa pustite da se tijesto diže još pola sata.
  5. Prstima pomiješajte smeđi šećer, brašno, mljeveni cimet i hladne kockice maslaca. Nemojte predugo mijesiti kako se maslac ne bi otopio. Posip treba biti mrvičast, poput mokrog pijeska.
  6. Preostali bjelanjak pomiješajte s malo hladnog mlijeka pa time premažite obje štruce, a zatim ih pospite pripremljenim mrvičastim posipom. Pecite 50-ak minuta, dok babke ne poprime lijepu smeđu boju. Ako primijetite da se izvana prebrzo peku, prekrijte ih aluminijskom folijom.
  7. Pričekajte da se babke u potpunosti ohlade prije rezanja. U slast!