Ovo je univerzalna baza za perfektne muffine...

Obožavate muffine, ali kod kuće vam nikada ne ispadaju poput onih iz najdraže pekare ili slastičarnice? Vrijeme je da isprobate ovaj univerzalni recept, koji lako možete prilagoditi svom ukusu.

Shutterstock

U nastavku vam donosimo sastojke i detaljan opis pripreme savršene smjese za muffine, koja nakon pečenja ostaje danima sočna.
Možete samo umiješati komadiće čokolade, ali možete isprobati i cijeli niz kombinacija okusa. Primjerice, pri samom kraju možete umiješati komadiće jabuke i cimet ili bijelu čokoladu i maline. Borovnica i brusnice su također dobar izbor, kao i ušećerena korica naranče te kombinacija maka i limuna. Odabir prepuštamo vama!

Imajte na umu da su sastojci u nastavku dostatni za pripremu 12 standardnih muffina.

Univerzalna smjesa za muffine

Sastojci:

  • 220 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode
  • 1/2 žličice soli
  • 120 g maslaca
  • 150 g smeđeg šećera
  • 2 jaja (L)
  • 120 g jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 ml mlijeka

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte sve suhe sastojke: glatko brašno, prašak za pecivo, sodu i sol.
  2. U velikoj posudi izmiksajte omekšali maslac sa smeđim šećerom. Kad smjesa postane pahuljasta, dodajte jedno po jedno jaje, jogurt, ekstrakt vanilije i mlijeko. Miksajte dok se sastojci ne sjedine.
  3. Špatulom umiješajte suhe sastojke. Dobro promiješajte pa na kraju dodajte dodatke po želji.
  4. U kalup za muffine stavite košarice. Svaku do vrha napunite smjesom.
  5. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva pa pecite muffine pet minuta. Potom smanjite temperaturu na standardnih 180 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta.
  6. Provjerite čačkalicom jesu li muffini pečeni pa ih izvadite. Premjestite ih na rešetku kako bi se u potpunosti ohladili.
  7. Čuvajte muffine u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana. U slast!