Čokolada, maslinovo ulje i sol glavni su sastojci ovog bezvremenskog kolača. Dok će kvalitetno maslinovo ulje dati ugodnu gorčinu, sol će dodatno naglasiti okus čokolade.

Kada se ohlade, brownieje narežite na kocke i poslužite ih sa sladoledom od vanilije ili tučenim vrhnjem.

Čokoladni brownieji s maslinovim uljem

Sastojci:

6 žlica maslinovog ulja
130 g glatkog brašna
¾ žličice soli
¼ žličice praška za pecivo
25 g sirovog kakaa
60 ml kipuće vode
100 g rastopljene čokolade
1 jaje, sobne temperature
1 žlica ekstrakta vanilije
165 g tamnog smeđeg šećera
70 g šećera
80 g nasjeckane čokolade
krupna sol

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup dimenzija 20 x 20 centimetara dobro namastite. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi pjenjačom pomiješajte kakao i kipuću vodu. Umiješajte šest žlica ulja, rastopljenu čokoladu, jaje i ekstrakt vanilije. Dodajte šećer, smjesu s brašnom i lagano promiješajte. Umiješajte nasjeckanu čokoladu pa opet kratko promiješajte.

Izlijte smjesu u prethodno pripremljeni kalup i stavite u pećnicu na 20 do 25 minuta. Izvadite iz pećnice i pospite s malo krupne soli pa ostavite da se ohladi. Narežite na kocke i servirajte!