Za samo 10 minuta pripremite vibrantni curd, odličan spoj limuna i jaja. Poslužit će kao namaz za kruh, ali i nadjev za pite, punjenje za muffine ili kekse. Imajte na umu i da je odličan par svježim jagodama.
Čuvajte ga u hladnjaku do tjedan dana ili ga držite u zamrzivaču do tri mjeseca. U slast!
Curd od limuna
Sastojci:
- 3 jaja (L)
- 100 g šećera
- 1 žličica limunove korice
- 120 ml limunovog soka
- 6 žlica maslaca
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
- Pomiješajte jaja, šećer, limunovu koricu i malo soli. Mutite pjenjačom sve dok smjesa ne postane svjetlija i mjehuričasta. Dodajte sok limuna i dobro promiješajte.
- Stavite na laganu vatru, dodajte kockice maslaca pa energično miješajte dok se maslac ne otopi. Curd će se nakon otprilike pet minuta kuhanja zgusnuti. Kad primijetite male mjehuriće, maknite ga s vatre.
- Procijedite curd kroz sito, umiješajte ekstrakt vanilije pa prelijte u steriliziranu staklenku.
- Kad se temperatura curda spusti na sobnu, poklopite staklenku i stavite ga u hladnjak.