Volite li klementine, otkrivamo vam zanimljivi recept u kojem ovo slatko voće vodi glavnu riječ. Radi se o receptu za glazirani kolač od klementina koji radimo u kalupu za kruh. To je vlažan, sočan kolač, savršeno uravnoteženog slatko-citrusnog okusa, idealno rješenje ako kod kuće imate višak klementina i ne znate gdje s njima. Ovaj kolač možete jesti za doručak, užinu ili kao desert a možete ga i zamrznuti! Provjerite sastojke u nastavku!

Sastojci:

Za kolač:

2 šalice višenamjenskog brašna
2 žličice praška za pecivo
2/3 šalice (11 žlica) neslanog maslaca, omekšalog
2/3 šalice granuliranog šećera
3 jaja, sobne temperature
1.5 žlice korice klementine (od otprilike 3 klementine)
1/3 šalice soka od klementine (od otprilike 4 klementine)
Malo soli

Za glazuru:

1 1/4 šalice šećera u prahu
2 žlice soka od klementine (od otprilike 1 klementine)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Namastite kalup za kruh i obložite ga papirom za pečenje. Potom u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Staviti na stranu. U zasebnoj velikoj zdjeli pomoću električnog ručnog miksera ili u zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom s lopaticom, tucite maslac i šećer na srednje visokoj brzini oko 2 do 3 minute, povremeno stružući stranice i dno zdjele, dok smjesa ne postane glatka, lagana i pahuljasta. Umutite jedno po jedno jaje, stružući stijenke i dno zdjele nakon svakog dodavanja, zatim polako umiješajte koricu klementine i 1/3 šalice soka od klementine dok se ne sjedine. Postupno umiješajte smjesu brašna u smjesu maslaca; miješati dok se sve ne sjedini. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh; raširite lopaticom da ravnomjerno ispunite posudu tijestom. Pecite 45 do 55 minuta ili dok štruca ne porumeni i dok čačkalica zabodena u sredinu štruce ne izađe čista. Ohladite 10 minuta u kalupu, a zatim izvadite štrucu iz kalupa i premjestite je na rešetku za hlađenje, da se potpuno ohladi.

Za to vrijeme napravite glazuru - u srednjoj zdjeli pjenasto izmiješajte šećer u prahu s 2 žlice soka od klementine dok smjesa ne postane gusta i glatka. Žlicom nježno rasporedite glazuru po vrhu ohlađene štruce; pustite dok se glazura potpuno ne stegne, oko 10 do 15 minuta, prije rezanja i onda poslužite.