Znate li da se u hladnom dijelu godine preporučuje naranča na dan kako biste opskrbili organizam preporučenom dozom vitamina C a osim vitamina C i flavonoida, naranča sadrži vitamine A, B, aminokiseline, beta karoten, pektin, kalij, folnu kiselinu, kalcij, cink, željezo, mangan, fosfor i natrij. Ovo voće sadrži čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, od kojih mnogi imaju protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva.

Birajte naranče koje su teške i čija je kora čvrsta jer su pune soka. Lakše voće ima više kože, a njihovo meso nije tako sočno. Vitamin C brzo gubi svoja svojstva ako je dulje izložen zraku pa naranču pojedite brzo nakon što je ogulite, a na sobnoj temperaturi možete ih čuvati i do dva tjedna. Naranče prijaju uz gotovo sve vrste jela, a od njih možete pripremati džemove i sirup, dok koricu možete kandirati ili koristiti ribanu, naravno – samo od domaće uzgojenih, nešpricanih plodova.

A upravo je marmelada od naranče savršena poslastica, i sama priprema nije zahtjevna. Dovoljno je pripremiti naranče, limun, šećer, vodu i naravno sterilizirene staklenke. Pripremljena marmelada je savršeni dodatak za doručak ali i pripremu raznih slastica, osvaja nepca gorko slatkom kombinacijom okusa.

Marmelada od naranče
Sastojci:
4 naranče
2 žlice soka limuna
200 g šećera
voda

Priprema:
Naranče operite, ogulite, uklonite bijeli dio kako s ploda tako i nutarnje strane kore, te koru narežite na tanke komade. Koru namočite u vodu te kuhajte oko pola sata. Nakon toga procijedite. S ploda sklonite pokožicu te narežite na komadiće, te pri rezanju sačuvajte sok. Pomiješajte komadiće ploda naranče s koricama, šećerom, sokom limuna te 350 ml vode, dobro promiješajte te kuhajte oko 45 minuta, do željene gustoće. Gotovu smjesu rasporedite u sterilizirane, još u tople staklenke.