Kremastu rižu na mlijeku lako možete pripremiti i u veganskoj verziji. Kravlje mlijeko zamijenite omiljenim biljnim, poput kokosovog, bademovog ili sojinog.
Kombinacija s cimetom, ekstraktom vanilije, grožđicama i koricom naranče zadovoljit će i najzahtjevnije kušače. Bitno je samo da ne požurujete proces i pazite da se riža ne zalijepi za dno lonca. Poslužite odmah ili dobro rashladite. U slast!
Veganska verzija riže na mlijeku
Sastojci:
- 700 ml biljnog mlijeka po izboru
- 250 ml kokosovog mlijeka iz limenke
- 180 g riže srednjeg zrna
- 70 g grožđica
- 60 ml javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica korice naranče
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- ½ žličice soli
Priprema:
- Stavite biljno mlijeko, kokosovo mlijeko, rižu, grožđice, javorov sirup, ekstrakt vanilije, koricu naranče, cimet i muškatni oraščić u lonac na srednje jaku vatru. Miješajte i pričekajte da smjesa zakipi.
- Smanjite vatru i pustite da lagano kuha, povremeno miješajući kako se riža ne bi zalijepila za dno lonca. Pustite da kuha otprilike 20 minuta, dok ne postignete željenu gustoću.
- Maknite s vatre pa umiješajte sol. Isprobajte i dodajte još javorovog sirupa, ako je potrebno. Ostavite puding da se malo ohladi pa poslužite.