U varivo od graha dodajte mljeveno meso i dobit ćete ukusan i zasitan obrok koji će nahraniti cijelu obitelj. U ovom receptu sastojci su dostatni za otprilike četiri serviranja. Ako na ručak planirate pozvati veći broj ljudi, svakako udvostručite sastojke. Garantiramo da će svi tražiti repete!
Recept za pikantni grah s mljevenim mesom
Sastojci:
- 1 kg graha
- 250 g mljevene govedine
- 200 g narezane slanine
- 2 svinjske masti
- 1 luk
- 1 zelena paprika
- 3 režnja češnjaka
- 1 žličica senfa
- pola žličice mljevenog klinčića
- 100 ml viskija
- 500 ml sjeckanih rajčica
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žličica melase (ili meda)
- 1 žličica kajenskog papra
- 500 ml goveđeg ili nekog drugog temeljca
Priprema:
Grah namočite dan prije ili barem šest sati unaprijed. Na masti pirjajte slaninu, papriku i luk 10-ak minuta. Slanina mora postati hrskava, a luk i paprika moraju omekšati. Dodajte mljevenu govedinu i pirjajte na jakoj vatri dok se ne karamelizira i uhvati lijepu boju. Zatim dodajte češnjak, senf, klinčić i na kraju whiskey kako bi deglazirali dno lonca. Kada alkohol ispari dodajte rajčice, šećer, melasu i kajenski papar.
Dodajte omekšali grah, sol i papar te kuhajte često miješajući otprilike pola sata. Kada se tekućina reducira i zgusne, provjerite je li dovoljno začinjeno i poslužite!