RECEPT ZA BIFTEK WELLINGTON: Slavni odrezak klasično je britansko jelo i gurmanska poslastica u pravom smislu riječi

Sastoji od junećeg odreska pečenog u lisnatom tijestu.

Shutterstock

Biftek Wellington (Beef Wellington) klasično je britansko jelo koje se sastoji od junećeg odreska pečenog u lisnatom tijestu. Ovo gurmanski specijalitet stvoren je u znak proslave prvog vojvode od Wellingtona, Arthura Wellesleya, i njegove pobjede u bitci kod Waterlooa 18. lipnja 1815. godine. Vojvoda je svoju titulu dobio nakon što je godinu dana prije porazio Napoleona Bonapartea, a nedugo nakon što je postao premijer.

Slavni kuhar Gordon Ramsay proslavio se svojim receptom za ovo jelo koje je popularizirao. Također je jedno od najzahtjevnijih mesnih jela za pripremu, pa se mnogi ne usude u ovakvu avanturu. Donosimo vam prilično jednostavan recept uz koji ćete savladati pripremu ovog specijaliteta.

Sastojci:

500 g bifteka

500 g gljiva

1 luk

1 žumanjak

100 g pršuta

maslac

sol, papar, prstohvat kurkume

pakiranje lisnatog tijesta

Shutterstock 

Priprema:

Junetinu začinite i ispecite u tavi na vrućem maslacu da se napravi korica sa svake strane. Na luku popržite gljive.

Razvucite lisnato tijesto i preko njega stavite popržene gljive i luk te narezani pršut i juentinu. Sve zarolajte u roladu i tijesto premažite s jajem. 

Pecite oko 20 minuta na 190 stupnjeva.

 Izvor: Stil Kurir