Osso buco je talijanski specijalitet od poprečno prerezanih telećih koljenica koje se pirjaju u bijelom vinu i začinima. Inače naziv osso buco znači šuplja kost, a može se pripremati i od junećih, odnosno goveđih koljenica, ali tada je priprema duža. Ako želite poštovati tradiciju, ovo jelo ćete poslužiti uz rižoto ili palentu, iako prilog varira ovisno o kraju u kojem se jelo priprema.

Također, tradicionalno se ovo jelo posipa gremolatom - mješavinom češnjaka, ribane limunove korice i peršina.

Predlažemo da isprobate recept za osso buco profesionalnog kuhara Lennyja s njegovog YouTube kanala Lounging with Lenny koji ovo mekano meso kombinira s palentom. Ovako pripremljeno meso je toliko mekano da vam za njega nije potreban ni nož, a prikladno je za podgrijavanje i zamrzavanje.

Sastojci:

  • 1,8 kg telećih koljenica
  • 1 luk
  • 2 stabljike celera
  • 2 mrkve
  • 5 češnja češnjaka
  • 1 šalica brašna
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 šalica suhog bijelog vina
  • 1 grančica ružmarina
  • timijan
  • 1 list lovora
  • 3 šalice pilećeg temeljca

Sastojci za gremolatu:

peršin, korica limuna, češanj češnjaka, 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlica soka od limuna, sol, papar.

Recept za osso buco profesionalnog kuhara
Shutterstock 

Priprema:

Zavežite koncem svaku koljenicu, pa ih dobro posolite, popaprite, a potom uvaljajte u brašno. Zatim na malo ulja popržite meso s obje strane, pa ga izvadite iz tave. Dodajte još malo ulja, pa propržite sitno sjeckani luk. Kad omekša dodajte nasjeckanu mrkvu i celer, a kad povrće omekša dodajte nasjeckani češnjak. Promiješajte i ulijte bijelo vino. Kad tekućina malo ispari dodajte koncentrat rajčice i sjedinite, zatim dodajte ružmarin, majčinu dušicu i lovorov list, pa obilno posolite i popaprite. Pirjajte još nekoliko minuta pa vratite meso. Zalijte temeljcem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 2 sata.

Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu: