Ako ovog vikend želite obitelj iznenaditi ukusnim i raskošnim ručkom, mi smo pronašli dva recepta za vas. Sočni pileći batci s gljivama i krumpirom je ručak za koji samo morate sve namjernice rasporediti po tepsiji i staviti u pećnicu. Ako više preferirate jači ručak isprobajte junetinu s hrskavo koricom od aromatičnim maslacem u umako od crnog vina.
Pileći batci s gljivama i krumpirom
Sastojci:
- 4 pileća batka
- 2 žličice sušenog češnjaka
- 1 žličica slatke paprike
- 2 žlice soja umaka
- 20 g maslaca
- 1 žlica kečapa
- 500 g krumpira
- 200 g šampinjona
- origano
Priprema:
Stavite meso u zdjelu, posolite, popaprite, pospite paprikom i češnjakom u prahu (1 žličica). Dodajte soja umak, otopljeni maslac, kečap i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte krumpir i gljive koje ste narezali, posolite, popaprite i pospite origanom i češnjakom u prahu (1 žličica). Zatim meso stavite u tepsiju koju ste premazali paprom za pečenje, a po njemu rasporedite krumpir i gljive. Peći na 200°C oko 40 minuta.
Junetina s koricom od maslaca i umakom od vina
Sastojci:
- 1,5-2 kg juneće lopatice
- 200 g maslaca
- 3 češnja češnjaka
- 10 g ružmarina
- 1 žličica nasjeckanog svježeg timijana
- 2 luka
- 1 mrkva
- 2 štapića celera
Za umak:
- 125 g masti
- 320 ml temeljca
- 1 šalica crnog vina
- 1,5 žličica kukuruznog brašna
Priprema:
zmiksajte 150 ml maslaca te dodajte sitno sjeckan ružmarin i majčinu dušicu, posolite i popaprite te promiješajte. Meso dobro posolite i popaprite, i premažite aromatičnim maslacem. Stavite meso u tepsiju i oko njega rasporedite krupno nasjeckani luk, mrkvu i cijele režnjeve češnjaka. Stavite meso u pećnicu i pecite na 250°C oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160°C i nastavite peći. Vrijeme ovisi o tome volite li junetinu, srednje ili jako pečenu. Izvadite meso i prekrijte aluminijskom folijom te ostavite da odstoji 30 minuta. U tavu ulijte juhu, crno vino, mast i brašno. Dobro izmiješajte, pa kuhajte dok se umak ne zgusne. Zatim procijedite i prelijte preko mesa.