2 ideje za vikend ručak iz pećnice koji se sami pripremaju

Donosimo dva savršena recepta za vikend ručak koja će se svidjeti cijeloj obitelji

Shutterstock

Ako ovog vikend želite obitelj iznenaditi ukusnim i raskošnim ručkom, mi smo pronašli dva recepta za vas. Sočni pileći batci s gljivama i krumpirom je ručak za koji samo morate sve namjernice rasporediti po tepsiji i staviti u pećnicu. Ako više preferirate jači ručak isprobajte junetinu s hrskavo koricom od aromatičnim maslacem u umako od crnog vina

Pileći batci s gljivama i krumpirom

Shutterstock 

Sastojci:

  • 4 pileća batka
  • 2 žličice sušenog češnjaka
  • 1 žličica slatke paprike
  • 2 žlice soja umaka
  • 20 g maslaca
  • 1 žlica kečapa
  • 500 g krumpira
  • 200 g šampinjona
  • origano

Priprema:
Stavite meso u zdjelu, posolite, popaprite, pospite paprikom i češnjakom u prahu (1 žličica). Dodajte soja umak, otopljeni maslac, kečap i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte krumpir i gljive koje ste narezali, posolite, popaprite i pospite origanom i češnjakom u prahu (1 žličica). Zatim meso stavite u tepsiju koju ste premazali paprom za pečenje, a po njemu rasporedite krumpir i gljive. Peći na 200°C oko 40 minuta.

Junetina s koricom od maslaca i umakom od vina

Shutterstock 

Sastojci:

  • 1,5-2 kg juneće lopatice
  • 200 g maslaca
  • 3 češnja češnjaka
  • 10 g ružmarina
  • 1 žličica nasjeckanog svježeg timijana
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 2 štapića celera

Za umak:

  • 125 g masti
  • 320 ml temeljca
  • 1 šalica crnog vina
  • 1,5 žličica kukuruznog brašna

Priprema:

zmiksajte 150 ml maslaca te dodajte sitno sjeckan ružmarin i majčinu dušicu, posolite i popaprite te promiješajte. Meso dobro posolite i popaprite, i premažite aromatičnim maslacem. Stavite meso u tepsiju i oko njega rasporedite krupno nasjeckani luk, mrkvu i cijele režnjeve češnjaka. Stavite meso u pećnicu i pecite na 250°C oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160°C i nastavite peći. Vrijeme ovisi o tome volite li junetinu, srednje ili jako pečenu. Izvadite meso i prekrijte aluminijskom folijom te ostavite da odstoji 30 minuta. U tavu ulijte juhu, crno vino, mast i brašno. Dobro izmiješajte, pa kuhajte dok se umak ne zgusne. Zatim procijedite i prelijte preko mesa.