Njoki su talijanski specijalitet, koji se priprema još od drevnog rimskog doba. Prije su se pripremali s grizom, a danas se kao baza najčešće koristi pire krumpir u kombinaciji s jajima i brašnom. Njoki kao i tjestenina su najčešće prilog nekom umaku od mesa ili povrća, tako smo mi danas za vas pronašli top 3 varijante za najbolje njoke u kojima ćete uživati vi i vaša obitelj.
1. Njoki s pestom i slaninom
Sastojci:
- 15 g svježeg bosiljka
- 30 g baby špinata
- 1 žlica naribanog parmezana
- 3 žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- 150 g slanine
- 500 g smrznutih njoka
- sol
Priprema:
Kako biste dobili pesto, stavite bosiljak, špinat, parmezan, sol po ukusu i žlicu maslinovog ulja u blender i kratko blendajte. Nastavite dodavati maslinovo ulje dok ne dobijete pesto glatke teksture. Pesto začinite s limunovim sokom i još soli po ukusu.
Slaninu narežite na male kockice i stavite u hladnu tavu. Upalite vatru na srednje jaku i pržite dok slanina ne postane hrskava, otprilike pet minuta. Izvadite i stavite na papirnate ubruse kako bi se upio višak ulja. Skuhajte njoke u kipućoj vodi prema uputama na pakiranju. Kada njoki isplivaju na površinu, ocijedite ih i stavite u tavu. Umiješajte pesto i slaninu, pospite s još malo parmezana i poslužite toplo.
2. Florentski njoki s piletinom
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 450 g pilećih prsa
- sol i papar
- ljutika
- 2 češnja češnjaka
- 30 g sušene rajčice
- 240 g vrhnja
- 470 ml pilećeg temeljca
- 900 g njoka
- 60 g svježeg špinata
- 225 g mozzarella sira
- 50 g parmezana
Njoki:
- 900 g kuhanog krumpira
- 180 g brašna
- sol
- 1 jaje
Priprema:
Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri, dodajte piletinu narezanu na kockice, začinite solju i paprom. Pecite dok ne porumeni. Dodaj ljutiku, češnjak i sušenu rajčicu, dobro pomiješajte.
Kuhani krumpir zgnječite u pire, lagano pobrašnite radnu površinu, dodajte jaje i krumpir, zatim brašno. Rukama miješajte dok se brašno ne navlaži, a zatim prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu. Sve dobro zamijesite rukama, tijesto je gotovo kada je glatko i malo ljepljivo. Nemojte previše mijesiti tijesto jer će njoki biti žilavi. Oblikujte njoke od tijesta.
Dodajte vrhnje, pileći temeljac i miješajte. Pustite da prokuha, pa umiješajte noke. Kuhajte dok njoki ne omekšaju, a umak se zgusne. Dodajte špinat i umiješajte dok ne uvene, probajte treba li dodati još začina. Maknite s vatre i umiješajte sireve.
3. Njoki s graškom
Sastojci:
- 450 g njoka
- 50 g maslaca
- 1 režanj češnjaka
- 2 žličice svježeg timijana
- 350 ml pilećeg temeljca
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- 300 g graška iz konzerve
- 1 žličica limunove korice
- 1 žlica limunovog soka
- 50 g naribanog parmezana
Priprema:
U većoj tavi otopite polovicu maslaca pa dodajte njoke. Pustite ih da se prže 10-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju, i dobro promiješajte s vremena na vrijeme. Maknite njoke iz tavice.Na istoj tavici popržite češnjak i timijan, vratite njoke pa podlijte temeljcem.
Posolite i popaprite pa pustite da se kuha otprilike pet minuta, dok veći dio temeljca ne ispari.
Dodajte grašak, limunov sok i koricu i preostali maslac. Dobro promiješajte pa kuhajte još par minuta na laganoj vatri, dok se maslac ne rastopi.
Maknite s vatre, servirajte u tanjura i pospite naribanim parmezanom.