Zeleni umak također možete pripremiti u kombinaciji s kovrčavim keljem ili špinatom. Ovu vegetarijansku kombinaciju pretvorite u vegansku tako da parmezan zamijenite prehrambenim kvascem.

Recept za tjesteninu u umaku od blitve

Sastojci:

500 g blitve
50 ml maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
¼ žličice čili pahuljica
½ žličice soli
350 g tjestenine po izboru
2 žlice limunovog soka
50 g naribanog parmezana

Priprema:

Zakuhajte veliki lonac vode. Blitvu dobro operite, stavite na dasku i oštrim nožem odrežite stabljiku pa je grubo narežite. Češnjak očistite i lagano pritisnite nožem. U manju tavu, na slabu vatru, dodajte maslinovo ulje, pričekajte kratko da se ugrije, pa ubacite i češnjak. Pržite s jedne strane otprilike tri minute ili dok lagano ne porumeni i ne zamiriši. Preokrenite i dodajte čili pahuljice. Maslinovo ulje s češnjakom prebacite u blender.

Kad voda zavrije, dobro ju posolite i dodajte blitvu. Kuhajte dok ne uvene i ne postane tamno zelene boje, otprilike dvije minute. Upotrijebite hvataljke, izvadite blitvu da se ocijedi i ohladi, a vodu ostavite za kuhanje tjestenine u njoj. U vodu dodajte tjesteninu po izboru i kuhajte prema uputama na pakiranju. Dodajte blitvu, sol, limunov sok i otprilike 60 ml vode od kuhanja tjestenine u blender. Blendajte dok ne dobijete glatki umak, ako je potrebno dodajte još vode, probajte i prilagodite začine.

Tjesteninu ocijedite, vratite u lonac i prelijte umakom, dodajte naribani parmezan i miješajte dok se sir ne otopi. Po potrebi dodajte još malo vode od kuhanja pa dobro promiješajte. Podijelite u tanjure, pospite s još malo parmezana i poslužite.