Bolonjez je jedan od najomiljenijih jela, praktično i brzo, a vrlo zasitno. Isprobajte malo drugačiji recept s jednim dodatnim sastojkom - gljivama koji će obogatiti mesni ragu.
Sastojci:
- 2 luka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 500 g mljevenog mesa
- 90 g nasjeckanih gljiva
- origano ili mješavina bilja
- 400 ml umaka od rajčice
- 1 žlica paste od rajčice
- sol i papar
- tjestenina (npr. špageti) 300 g
Priprema:
U veću tavu stavite luk i ulje i pržite na jačoj vatri 3-4 minute. Dodajte češnjak i pržite dok sastojci ne porumene. Dodajte gljive i začinsko bilje te pržite još nekoliko minuta.
Umiješajte umak od rajčice, mljeveno meso, kečap ili pire od rajčice i začine. Pričekajte da prokuha pa smanjite vatru. Poklopite i provjeravajte uz povremeno miješanje sljedećih pola sata.
U međuvremenu skuhajte špagete u velikom loncu kipuće, posoljene vode. Dobro ih ocijedite, isperite vrućom vodom, vratite u lonac i dodajte žličicu maslinovog ulja. Zatim dodajte umak koji ste prethodno napravili. Pospite parmezanom ili naribajte sir i uživajte!