Najteže je smisliti jelovnik za cijeli tjedan, a za vikend imamo više vremena i cijela obitelj je zajedno za stolom pa možemo pripremiti i bogatiji ručak.
Predlažemo vam mesnu štrucu i carsko meso.
Mesna štruca
Sastojci:
- 900 g miješanog mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 2 jaja (M)
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice kečapa
- 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 70 g krušnih mrvica
- 80 ml mlijeka
- 1 žličica soli
- 1 žličica origana
- 1 žličica bosiljka
- ¼ žličica papra
- ½ žličice mljevene paprike
Sastojci za premaz:
- 180 g kečapa
- 1 žlica bijelog octa
- 2 ½ žlice smeđeg šećera
- 1 žličica češnjaka u prahu
- ½ žličice luka u prahu
- ¼ žličica papra
- ¼ žličica soli
Priprema:
Obložite duguljasti kalup za kruh papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. U većoj posudi pomiješajte sve sastojke za mesnu štrucu pa lagano promiješajte drvenom žlicom. Dodajte meso u kalup, ravnomjerno rasporedite i lagano pritisnite. Stavite u pećnicu na 40 minuta.
U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za umak. Nakon isteka vremena izvadite mesnu štrucu, premažite je umakom i vratite u pećnicu na još 15 do 20 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite 10-ak minuta pa narežite, te poslužite s prilogom po izboru.
Carsko meso
Sastojci:
- 1,5 kg carskog mesa s kožom bez kosti
- 1 luk
- 1 mrkva
- 3 češnja češnjaka
- pola korijena celera
- 2 lista lovora
- 1 žličica ružmarina
- 1 žličica bosiljka
- 1 žličica papra
- 1 litra goveđeg ili pilećeg temeljca
- sol i papar
Priprema:
Meso operite, osušite i posolite te ostavite nekoliko sati na hladnom mjestu. Povrće očistite, ogulite i narežite. U posudu za pečenje stavite povrće, temeljac, začine i kuhajte dok ne zavri. Zatim dodajte meso. Poklopite i pecite na 150 stupnjeva 3 sata.
Meso izvadite i stavite na tavu i prepecite. Temeljac i povrće propasirajte i skuhajte.