Što kuhati za vikend? 2 super recepta za meso iz pećnice

Mesna štruca ili carsko meso odličan su izbor za bogat ručak.

pixabay

Najteže je smisliti jelovnik za cijeli tjedan, a za vikend imamo više vremena i cijela obitelj je zajedno za stolom pa možemo pripremiti i bogatiji ručak. 

Predlažemo vam mesnu štrucu i carsko meso.

Mesna štruca

Sastojci:

  • 900 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 2 jaja (M)
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice kečapa
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 70 g krušnih mrvica
  • 80 ml mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica bosiljka
  • ¼ žličica papra
  • ½ žličice mljevene paprike

Sastojci za premaz:

  • 180 g kečapa
  • 1 žlica bijelog octa
  • 2 ½ žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ½ žličice luka u prahu
  • ¼ žličica papra
  • ¼ žličica soli

Priprema:

Obložite duguljasti kalup za kruh papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. U većoj posudi pomiješajte sve sastojke za mesnu štrucu pa lagano promiješajte drvenom žlicom. Dodajte meso u kalup, ravnomjerno rasporedite i lagano pritisnite. Stavite u pećnicu na 40 minuta.

U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za umak. Nakon isteka vremena izvadite mesnu štrucu, premažite je umakom i vratite u pećnicu na još 15 do 20 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite 10-ak minuta pa narežite, te poslužite s prilogom po izboru.

Carsko meso

Shutterstock 

Sastojci:

  • 1,5 kg carskog mesa s kožom bez kosti
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 3 češnja češnjaka
  • pola korijena celera
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica ružmarina
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica papra
  • 1 litra goveđeg ili pilećeg temeljca
  • sol i papar

Priprema:

Meso operite, osušite i posolite te ostavite nekoliko sati na hladnom mjestu. Povrće očistite, ogulite i narežite. U posudu za pečenje stavite povrće, temeljac, začine i kuhajte dok ne zavri. Zatim dodajte meso. Poklopite i pecite na 150 stupnjeva 3 sata.

Meso izvadite i stavite na tavu i prepecite. Temeljac i povrće propasirajte i skuhajte.