Ako ovog vikend želite obitelj iznenaditi ukusnim i raskošnim ručkom, mi smo pronašli dva recepta za vas. Sočni pileći batci s gljivama i krumpirom je ručak za koji samo morate sve namjernice rasporediti po tepsiji i staviti u pećnicu. Ako više preferirate jači ručak isprobajte junetinu s hrskavo koricom od aromatičnim maslacem u umako od crnog vina

Pileći batci s gljivama i krumpirom

2 ideje za vikend ručak iz pećnice
Shutterstock 

Sastojci:

  • 4 pileća batka
  • 2 žličice sušenog češnjaka
  • 1 žličica slatke paprike
  • 2 žlice soja umaka
  • 20 g maslaca
  • 1 žlica kečapa
  • 500 g krumpira
  • 200 g šampinjona
  • origano

Priprema:
Stavite meso u zdjelu, posolite, popaprite, pospite paprikom i češnjakom u prahu (1 žličica). Dodajte soja umak, otopljeni maslac, kečap i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte krumpir i gljive koje ste narezali, posolite, popaprite i pospite origanom i češnjakom u prahu (1 žličica). Zatim meso stavite u tepsiju koju ste premazali paprom za pečenje, a po njemu rasporedite krumpir i gljive. Peći na 200°C oko 40 minuta.

Junetina s koricom od maslaca i umakom od vina

2 ideje za vikend ručak iz pećnice
Shutterstock 

Sastojci:

  • 1,5-2 kg juneće lopatice
  • 200 g maslaca
  • 3 češnja češnjaka
  • 10 g ružmarina
  • 1 žličica nasjeckanog svježeg timijana
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 2 štapića celera

Za umak:

  • 125 g masti
  • 320 ml temeljca
  • 1 šalica crnog vina
  • 1,5 žličica kukuruznog brašna

Priprema:

zmiksajte 150 ml maslaca te dodajte sitno sjeckan ružmarin i majčinu dušicu, posolite i popaprite te promiješajte. Meso dobro posolite i popaprite, i premažite aromatičnim maslacem. Stavite meso u tepsiju i oko njega rasporedite krupno nasjeckani luk, mrkvu i cijele režnjeve češnjaka. Stavite meso u pećnicu i pecite na 250°C oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160°C i nastavite peći. Vrijeme ovisi o tome volite li junetinu, srednje ili jako pečenu. Izvadite meso i prekrijte aluminijskom folijom te ostavite da odstoji 30 minuta. U tavu ulijte juhu, crno vino, mast i brašno. Dobro izmiješajte, pa kuhajte dok se umak ne zgusne. Zatim procijedite i prelijte preko mesa.