Morate testirati ovaj recept za pikantnu cvjetaču!

Ako vam je dosadila cvjetača kuhana na pari, isprobajte ovaj recept s azijskim štihom!

Shutterstock

Ako uživate u ljepljivom umaku od soje, javorovog sirupa i đumbira, obožavat ćete ovu preukusnu cvjetaču. Kako bi postigli maksimalnu hrskavost, upotrijebite rižino brašno pomiješano sa škrobom, ali zamijeniti ga možete i glatkim brašnom.

Pikantnu pečenu cvjetaču servirajte s rižom i zelenom salatom!

Pečena cvjetača u pikantnom umaku

Sastojci:

2 žličice sezamovog ulja
2 žličice naribanog đumbira
2 režnja češnjaka
60 ml soja umaka
80 ml javorovog sirupa
2 žlice rižinog octa
1 žličica srirache
2 žličice gustina
60 ml hladne vode
80 g rižinog brašna
3 žlice gustina
1 žličica češnjaka u granulama
½ žličice soli
svježe mljeveni papar
120 ml vode
2 žličice sezamovog ulja
1 manja glavica cvjetače

Priprema:

Za pripremu umaka zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte sezamovo ulje, naribani đumbir, protisnuti češnjak i pržite minutu. Potom dodajte sojin umak, javorov sirup, rižin ocat i srirachu pa pustite da zavrije. Promiješajte kukuruzni škrob s vodom pa ulijte u umak, kratko pričekajte da zavrije, cijelo vrijeme miješajući. Kad se umak zgusne, maknite ga s vatre.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U veću posudu dodajte rižino brašno, gustin, češnjak u granulama te soli i papar pa promiješajte. Suhim sastojcima dodajte vodu i sezamovo ulje pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Cvjetaču operite i narežite na manje komade. Ubacite cvjetove u smjesu od brašna i dobro protresite kako bi svaki komad bio ravnomjerno obložen. Prebacite na pripremljeni lim i pecite 30 minuta. Cvjetaču izvadite iz pećnice ubacite u slatko ljuti umak i opet protresite.
Po želji, cvjetaču servirajte odmah ili ubacite u pećnicu na još 10 minuta za dodatnu hrskavost. Pospite s crnim i bijelim sezamom, tanko narezanim mladim lukom i poslužite!