Ukoliko redovno kupujete cvjetaču ali vam nedostaje ideja kako pripremiti ovo zdravo povrće, a da u tom obroku uživaju svi članovi obitelji predlažemo vam da se okušate u pripremi sicilijanskog recepta pasta chi vruoccoli arriminati, tj. u pripremi sočne tjestenine sa cvjetačom i krušnim mrvicama. Osim u ovim osnovnim namirnicama, tjestenini, mrvicama i cvjetači (karfiolu), u ovom jelu uživat ćete ukoliko volite okus inćuna, pinjola, grožđica i šafrana. Zvuči čudno? Ali zahvaljujući okusima ovih namirnica ovo je jelo ono u kojem ćete zasigurno češće uživati.
Tajna je u umaku koji mora biti savršene teksture kako bi se spojio s tjesteninom a hrskave krušne mrvice zaokružit će doživljaj u vašim ustima.
Zanimljivo je i kako ovo jelo ukazuje koliko je sicilijanska kuhinja bila pod utjecajem kuhinje sjeverne Afrike, ali i kako se svaka od ovih namirnica usko veže uz otočku kuhinju i već stoljećima oblikuje njezin identitet. Pa neka vas ne iznenadi i činjenica kako je ovo jelo svojevrsni tris odličnih jela kao što je pasta sa sardelama, paste s inćunima i krušnim mrvicama te paste sa cvjetačom.
Svaka od namirnica u ovom jelu oduševljava svojim karakterističnim okusom, a za istaknuti je kako zahvaljujući inćunima možemo osjetiti snagu umami okusa.
Tjestenina u umaku od cvjetače, inćuna i krušnih mrvica
Sastojci:
Za krušne mrvice:
100 g krušnih mrvica
1 žlica ulja
sol
Za tjesteninu:
350 g dugačke tjestenine (bucatini ili špageti)
700 do 800 g cvjetače, odvojite cvjetove
60 ml maslinovog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
5 fileta inćuna u maslinovom ulju
2 žlice grožđica
2 žlice pinjola
sol
malo šafrana
Priprema:
Krenite od pripreme cvjetače i to tako da oprane cvjetove cvjetače skuhate u slanoj vodi tako da ih kuhane kuhačom možete prepoloviti. Potom ih lagano pirjajte na nasjeckanom luku uz dodatak inćuna u maslinovom ulju.Važno je sačuvati vodu od kuhanja cvjetače jer ćete upravo tom tekućinom podlijevati sastojke za pripremu sočnog umaka. Dodajte količinu grožđica i šafrana, te uz stalno krčkanje na laganoj vatri i malo po malo podlijevanje pripremite povezan umak odlične teksture. Tajna je u miješanju, podlijevanju, usitnjavanju komadića cvjetače procesom kuhanja.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente te tostirajte mrvice tako da mrvice raširite po limu za pečenje (na papiru za pečenje) ih pečete do pola sata u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva. Potom mrvice zajedno s žlicom maslinovog ulja te malo soli, pirjajte na tavi dok ne poprime zlatno smeđu boju. Pripremljene poslužite preko tjestenine s umakom, a koju ste kuhanu i ocijeđenu dodali pripremljenom umaku te miješanjem povezali.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice