• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        Super ručak - tjestenina s umakom od cvjetače i inćuna 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Recepti
        • Glavno jelo

        Super ručak - tjestenina s umakom od cvjetače i inćuna

        28.12.2022 09:38
        28.12.2022 09:38
        0

        Ovaj je recept svojevrsni spoj recepata tako tipičnih za sicilijansku kuhinju. Volite li nove kombinacije poznatih vam namirnica, okušajte se u pripremi jela s juga Italije

         tjestenina sa cvjetačom Izvor: Shutterstock

        Ukoliko redovno kupujete cvjetaču ali vam nedostaje ideja kako pripremiti ovo zdravo povrće, a da u tom obroku uživaju svi članovi obitelji predlažemo vam da se okušate u pripremi sicilijanskog recepta pasta chi vruoccoli arriminati, tj. u pripremi sočne tjestenine sa cvjetačom i krušnim mrvicama. Osim u ovim osnovnim namirnicama, tjestenini, mrvicama i cvjetači (karfiolu), u ovom jelu uživat ćete ukoliko volite okus inćuna, pinjola, grožđica i šafrana. Zvuči čudno? Ali zahvaljujući okusima ovih namirnica ovo je jelo ono u kojem ćete zasigurno češće uživati.
        Tajna je u umaku koji mora biti savršene teksture kako bi se spojio s tjesteninom a hrskave krušne mrvice zaokružit će doživljaj u vašim ustima.
        Zanimljivo je i kako ovo jelo ukazuje koliko je sicilijanska kuhinja bila pod utjecajem kuhinje sjeverne Afrike, ali i kako se svaka od ovih namirnica usko veže uz otočku kuhinju i već stoljećima oblikuje njezin identitet. Pa neka vas ne iznenadi i činjenica kako je ovo jelo svojevrsni tris odličnih jela kao što je pasta sa sardelama, paste s inćunima i krušnim mrvicama te paste sa cvjetačom.
        Svaka od namirnica u ovom jelu oduševljava svojim karakterističnim okusom, a za istaknuti je kako zahvaljujući inćunima možemo osjetiti snagu umami okusa.

        Tjestenina u umaku od cvjetače, inćuna i krušnih mrvica

        Sastojci:
        Za krušne mrvice:
        100 g krušnih mrvica
        1 žlica ulja
        sol

        Za tjesteninu:
        350 g dugačke tjestenine (bucatini ili špageti)
        700 do 800 g cvjetače, odvojite cvjetove
        60 ml maslinovog ulja
        1 manji luk, sitno nasjeckan
        5 fileta inćuna u maslinovom ulju
        2 žlice grožđica
        2 žlice pinjola
        sol
        malo šafrana

        Priprema:
        Krenite od pripreme cvjetače i to tako da oprane cvjetove cvjetače skuhate u slanoj vodi tako da ih kuhane kuhačom možete prepoloviti. Potom ih lagano pirjajte na nasjeckanom luku uz dodatak inćuna u maslinovom ulju.Važno je sačuvati vodu od kuhanja cvjetače jer ćete upravo tom tekućinom podlijevati sastojke za pripremu sočnog umaka. Dodajte količinu grožđica i šafrana, te uz stalno krčkanje na laganoj vatri i malo po malo podlijevanje pripremite povezan umak odlične teksture. Tajna je u miješanju, podlijevanju, usitnjavanju komadića cvjetače procesom kuhanja.
        U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente te tostirajte mrvice tako da mrvice raširite po limu za pečenje (na papiru za pečenje) ih pečete do pola sata u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva. Potom mrvice zajedno s žlicom maslinovog ulja te malo soli, pirjajte na tavi dok ne poprime zlatno smeđu boju. Pripremljene poslužite preko tjestenine s umakom, a koju ste kuhanu i ocijeđenu dodali pripremljenom umaku te miješanjem povezali.

        Tagovi

        tjestenina cvjetača inćuni talijanska kuhinja

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        brzi ručak

        | 23. May 2023.

        Morate isprobati brzinski pesto od graška!

        Tjestenina s pestom od graška
        0

        grilanje počinje

        | 26. Apr 2023.

        Otvorite sezonu roštilja sočnim pilećim ražnjićima!

        Pileći ražnjići s roštilja
        0

        OBITELJSKI OBROK

        | 21. Apr 2023.

        Pripremite piletinu caprese, odlično jelo inspirirano slavnom salatom

        Piletina Caprese
        0

        gotovo za 10 minuta

        | 21. Apr 2023.

        Grašak sa slaninom: prilog ili glavno jelo?

        Grašak sa slaninom
        0

        sezonsko čudo

        | 21. Apr 2023.

        Pire od graška kao savršeni proljetni prilog

        shutterstock_1975545152.jpg
        0

        gotovo za tren

        | 19. Apr 2023.

        Brzi ručak s njokima i graškom iz konzerve

        Njoki s graškom
        0

        gablec za 5!

        | 10. Apr 2023.

        Šarena salata s bulgurom popravit će vam dan

         Tabbouleh salata
        0

        sezonsko čudo!

        | 06. Apr 2023.

        Pečene rotkvice odličan su proljetni prilog

         Zapečene rotkvice
        0

        blagdanski jelovnik

        | 06. Apr 2023.

        Šunka u kruhu - klasik na uskršnjem stolu

         Šunka u kruhu
        0

        Najpopularnije

         Salata od leće
        0

        brzo i zdravo!

        | 24. Mar 2023.

        Današnji gablec je brza i lagana salata od leće

         Riža od cvjetače sa začinskim biljem
        0

        Glavno jelo

        | 31. Jul 2022.

        Jednostavna "riža" od cvjetače koja će vas oduševiti

         tikvice gril
        0

        POVRĆE JE IN

        | 21. Jul 2022.

        Otkrijte kako savršeno pripremiti tikvice na grilu

         Tiramisu od zobenih pahuljica
        0

        2u1

        | 13. Mar 2023.

        Zobena kaša može biti zamjena za tiramisu!

         Domaći čokoladni sladoled
        0

        Desert

        | 26. May 2022.

        Ovaj kremasti čokoladni sladoled možete napraviti i kod kuće

        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.