Tofu najčešće ima lošu reputaciju jer je bljutav i bezukusan, no tajna je u tome da ga dobro začinite. U ovom receptu tofu ćemo marinirati u soja umaku, rižinom octu, sezamovom ulju, đumbiru i češnjaku. Smeđi šećer će poslužiti kao kontra ljutini i slanoći svih ostalih sastojaka.

Tofu možete servirati uz smeđu rižu ili, primjerice, rižu od cvjetače.

Marinirani tofu sa sezamom

Sastojci:
200 g tofua
2 žlice soja umaka
1 žličica sezamovog ulja
1 žličica rižinog octa
1 žličica smeđeg šećera
1 češanj češnjaka
½ žličice naribanog đumbira
50 g crnog i bijelog sezama
1 jaje
maslinovo ulje

Priprema:
Tofu narežite na četiri jednake kriške pa višak tekućine iscijedite uz pomoć papirnatih ručnika. Prebacite ga u plitku, manju posudu i počnite s pripremom marinade. U drugoj posudi pomiješajte soja umak, sezamovo ulje, rižin ocat, smeđi šećer, protisnuti češnjak i naribani đumbir. Prelijte tofu marinadom i pobrinite se da svaki dio bude dobro natopljen. Marinirajte u hladnjaku 20 minuta do sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U jednu malu zdjelicu stavite sezam, a u drugoj umutite jaje. Izvadite tofu iz marinade, ubacite u jaje pa uz pomoć vilica prebacite u sezam.
Prebacite tofu na lim za pečenje obložen papirom pa prelijte s malo maslinovog ulja. Nakon 15 minuta pečenja okrenite svaki komad pa pecite još otprilike 15 minuta. Poslužite toplo s prilogom ili salatom po izboru.