Najkremastiji rižoto - za obožavatelje sira

Kremasti rižoto s parmezanom odličan je odabir za ručak tijekom radnog tjedna, kada vam za pripremu obroka ne ostaje mnogo vremena.

Shutterstock

Rižoto je uvijek dobra ideja za ručak. Brzo je gotov, popis sastojaka je kratak, a većina recepta je i cjenovno pristupačna. Upotrijebite rižu kratkog ili srednjeg zrna, lagano ga podlijevajte temeljcem i ne požurujte. Na kraju u rižoto naribajte poveći komad parmezana pa uživajte u okusu i mirisu.

Imajte na umu da ovaj recept može poslužiti kao baza za nešto kompleksniji rižoto. Možete eksperimentirati s različitim sastojcima, poput gljiva, šparoga i bundeve, ali i sa sporo pečenim mesom i morskim plodovima. Dobar tek!

Rižoto s parmezanom

Sastojci:

1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
250 g arborio riže
½ žličice soli
1 žlica maslaca
100 g naribanog parmezana
svježe mljeveni papar
svježe začinsko bilje

Priprema:

Temeljac stavite u lonac na srednje jaku vatru, pričekajte da zavrije pa smanjite vatru kako bi temeljac održali toplim. Luk očistite i narežite na sitno. U drugi lonac dodaje ulje i stavite na srednje jaku vatru. Ubacite luk i pržite pet minuta miješajući. Dodajte rižu i kratko je popržite, stalno miješajući. Dodajte malo temeljca i miješajte, pričekajte da riže upije svu tekućinu pa ponovite postupak. Ponavljajte postupak dok riža ne bude kuhana, što bi moglo potrajati do 20 minuta.
Rižoto maknite s vatre, ulijte preostali temeljac, dodajte maslac, parmezan te papar po ukusu. Lagano promiješajte, servirajte u dubokim tanjurima i pospite svježim začinskim biljem po izboru ili pak naribanom koricom (domaćeg) limuna. Dobar tek!