Ako pastrnjak izbjegavate jer niste sigurni kako biste ga trebali pripremiti, na pravom ste mjestu. Može se jesti sirov, kuhati i peći, odličan je u rižotu, kao dodatak pire krumpiru, ali i u juhama.
Koristite začine poput timijana i kadulje, češnjaka, muškatnog oraščića i čili papričica koji se odlično slažu s pastrnjakom. Poigrajte se sa začinima i prilagodite krem juhu od pastrnjaka svom ukusu.
Pikantna juha od zapečenog pastrnjaka
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 1 žličica kumina
- ½ žličice kurkume
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 700 g pastrnjaka
- 1 rajčica
- 1 l povrtnog temeljca
- sol, papar
- 1 žlica limunovog soka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U posudi pomiješajte maslinovo ulje, sjemenke korijandera, kumin i kurkumu.
- Luk očistite i narežite na veće komade, pastrnjak narežite na manje kockice, a rajčicu na osmine.
- Dodajte u posudu sa začinima, ubacite dva češnja češnjaka i promiješajte. Prebacite na lim za pečenje i pecite 30 minuta.
- Pečeno povrće ubacite u blender, dodajte pola temeljca i blendajte do glatke teksture.
- Izlijte u lonac, dodajte ostatak povrtnog temeljca, začinite sa soli i paprom, stavite na laganu vatru i pričekajte do vrenja.
- Za dodatnu kremoznost dodajte malo vrhnja. Maknite s vatre, umiješajte limunov sok i servirajte u duboke tanjure. Dobar tek!