Šunka u kruhu nezaobilazan je klasik koji se priprema i poslužuje za bogati uskršnji doručak. Naravno, ostatak se jede za ručak, večeru i doručak sljedećeg dana.
Kao i uvijek kod pripreme dizanog tijesta, naoružajte se strpljenjem i dajte i sebi i tijestu dovoljno vremena. Budite uredni i pažljivi kako bi završni proizvod izgledao savršeno na stolu s francuskom salatom, kuhanim jajima i mladim lukom.
Šunka u kruhu
Sastojci:
- 1,5 kg kuhane šunke
- 600 g glatkog brašna
- 1 pakiranje suhog kvasca (7 g)
- 1,5 puna žličica soli
- 1 žlica šećera
- 400 ml toplog mlijeka
- 150 ml ulja
- 1 jaje (M)
Priprema:
- U većoj posudi pomiješajte glatko brašno, suhi kvasac, sol i šećer. Dodajte malo toplog mlijeko i samo lagano promiješajte pa ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
- Dodajte ostatak mlijeka te ulje i umijesite tijesto. Kako bi tijesto bilo meko i glatko, potrebno ga je mijesiti najmanje deset minuta.
- Pobrašnite tijesto sa svih strana i ostavite na toplom dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
- Ohlađenu i osušenu šunku dobro namažite, sa svih strana, razmućenim jajetom.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup koji je tek nešto veći od šunke kako kruh tijekom pečenja ni bi izgubio oblik.
- Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u pravokutnik debljine dva centimetra. Na sredinu tijesta stavite šunku pa ju čvrsto omotajte tijestom. Kako bi se tijesto što bolje zalijepilo, rubove možete lagano premazati vodom.
- Šunku u kruhu prebacite u pripremljeni kalup. Pripazite da spojeni dijelovi tijesta budu okrenuti prema dolje, kako se tijekom pečenja tijesto ne bi razdvojilo. Tijesto lagano izbodite vilicom i premažite ostatkom razmućenog jaja.
- Pecite u pećnici otprilike 20 minuta, izvadite kruh i prekrijte aluminijskom folijom pa pecite još 35 minuta. Pred sam kraj pečenja maknite foliju pa još kratko pecite otkriveno kako bi kruh poprimio lijepu zlatnu boju.
- Pečeni kruh omotajte u čistu kuhinjsku krpu i pričekajte da se ohladi. Narežite, poslužite i uživajte!