Šunka u kruhu - klasik na uskršnjem stolu

Uz pisanice, mladi luk i francusku salatu, na blagdanskom bi se stolu trebala naći i tradicionalna šunka u kruhu.

Shutterstock

Šunka u kruhu nezaobilazan je klasik koji se priprema i poslužuje za bogati uskršnji doručak. Naravno, ostatak se jede za ručak, večeru i doručak sljedećeg dana. 

Kao i uvijek kod pripreme dizanog tijesta, naoružajte se strpljenjem i dajte i sebi i tijestu dovoljno vremena. Budite uredni i pažljivi kako bi završni proizvod izgledao savršeno na stolu s francuskom salatom, kuhanim jajima i mladim lukom.

Šunka u kruhu

Sastojci:

  • 1,5 kg kuhane šunke
  • 600 g glatkog brašna
  • 1 pakiranje suhog kvasca (7 g)
  • 1,5 puna žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 1 jaje (M)

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješajte glatko brašno, suhi kvasac, sol i šećer. Dodajte malo toplog mlijeko i samo lagano promiješajte pa ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
  2. Dodajte ostatak mlijeka te ulje i umijesite tijesto. Kako bi tijesto bilo meko i glatko, potrebno ga je mijesiti najmanje deset minuta.
  3. Pobrašnite tijesto sa svih strana i ostavite na toplom dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
  4. Ohlađenu i osušenu šunku dobro namažite, sa svih strana, razmućenim jajetom.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup koji je tek nešto veći od šunke kako kruh tijekom pečenja ni bi izgubio oblik.
  6. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u pravokutnik debljine dva centimetra. Na sredinu tijesta stavite šunku pa ju čvrsto omotajte tijestom. Kako bi se tijesto što bolje zalijepilo, rubove možete lagano premazati vodom.
  7. Šunku u kruhu prebacite u pripremljeni kalup. Pripazite da spojeni dijelovi tijesta budu okrenuti prema dolje, kako se tijekom pečenja tijesto ne bi razdvojilo. Tijesto lagano izbodite vilicom i premažite ostatkom razmućenog jaja.
  8. Pecite u pećnici otprilike 20 minuta, izvadite kruh i prekrijte aluminijskom folijom pa pecite još 35 minuta. Pred sam kraj pečenja maknite foliju pa još kratko pecite otkriveno kako bi kruh poprimio lijepu zlatnu boju.
  9. Pečeni kruh omotajte u čistu kuhinjsku krpu i pričekajte da se ohladi. Narežite, poslužite i uživajte!