Jesen je poznata kao godišnje doba koje je najbogatije raznim plodovima. Uživamo u slanim i slatkim jelima s voćem kao što su jabuke, kruške, grožđe, bundeva, kesteni, gljive. Isprobajte ovih 5 recepata za jela s jesenskim plodovima.
Donosimo vam nekoliko recepata za krem juhe inspirirane jesenskim okusima, bundevom, kestenjem te gljivama.
1. Recept za krem juhu od bundeve
Sastojci:
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 kg bundeve
- 600 ml vode
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- ulje, sol, papar
Priprema:
Luk i mrkvu sitno nasjeckajte i propirjajte na tavi na ulju. Bundevu očistite i narežite na kockice i stavite u isti lonac. Podlijte vodom i kuhajte dok bundeva ne omekša. Kad omekša, izgnječite mikserom u pire. Zatim posolite, popaprite i dodajte vrhnje za kuhanje te ponovno stavite kuhati. Poslužite toplo uz tostirani kruh.
Postupak pogledajte u videu:
2. Recept za juhu od kestena
Sastojci:
- 400 g očišćenih kestena
- 1,6 l povrtnog temeljca
- 4 žlice maslinova ulja
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 2 poriluka
- 1 krumpir
- 3 stapke celera
- svježi korijen peršina
- sol, papar
- 1,5 dl vrhnja za kuhanje
Priprema:
Operite te nasjeckajte poriluk, stapke celera i korijen peršina. U međuvremenu ogulite kestene koje krupno narezane dodajte povrću koje ste popržili na malo maslinova ulja. Dodajte vodu i povrtni temeljac te kuhajte 30 minuta. Na polovici vremena kuhanja dodajte naribani krumpir te začinite solju i paprom. Kada je juha gotova, propasirajte je ili izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte vrhnje za kuhanje, kratko prokuhajte i poslužite.
3. Recept za juhu od gljiva i brie sira
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 700 g šampinjona
- 2 žlice maslaca
- 1 glavica ljubičastog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica sjeckanog svježeg timijana (majčine dušice)
- 2 žlice brašna
- 100 ml bijelog vina
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 100 g brie sira
- 120 ml mlijeka
- sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje. Šampinjone narežite na četvrtine, prelijte ih maslinovim uljem i stavite na lim pa u pećnicu. Pecite dok se gljive ne počnu karamelizirati, otprilike 20 do 30 minuta. Svakako ih promiješajte jednom na polovici vremena. U međuvremenu luk očistite i narežite na polumjesece, a češnjak protisnite.
Maslac otopite u tavi na srednje jakoj vatri, pa dodajte luk i pržite sedam minuta. Ubacite češnjak i timijan pa pržite još minutu. Umiješajte brašno i pržite dok lagano ne dobije boju, ulijte vino i deglazirajte tavu. Ulijte i temeljac, dodajte pečene gljive, pričekajte da sve skupa zavrije, smanjite vatru i kuhajte deset minuta. Dodajte mlijeko ili vrhnje za kuhanje i sir narezan na kockice. Pričekajte da se sir otopi, a zatim sve ubacite u blender i izmiksajte u kremastu juhu. Probajte, začinite soli i paprom pa poslužite toplo.