3 jesenske krem juhe: Iskoristite sezonske plodove u ovim receptima

Bundeva, kestenje i gljive slasni su u toplim jelima na žlicu.

Shutterstock

Jesen je poznata kao godišnje doba koje je najbogatije raznim plodovima. Uživamo u slanim i slatkim jelima s voćem kao što su jabuke, kruške, grožđe, bundeva, kesteni, gljive. Isprobajte ovih 5 recepata za jela s jesenskim plodovima.

Donosimo vam nekoliko recepata za krem juhe inspirirane jesenskim okusima, bundevom, kestenjem te gljivama.

1. Recept za krem juhu od bundeve

Sastojci:

  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 kg bundeve
  • 600 ml vode
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • ulje, sol, papar

Priprema:

Luk i mrkvu sitno nasjeckajte i propirjajte na tavi na ulju. Bundevu očistite i narežite na kockice i stavite u isti lonac. Podlijte vodom i kuhajte dok bundeva ne omekša. Kad omekša, izgnječite mikserom u pire. Zatim posolite, popaprite i dodajte vrhnje za kuhanje te ponovno stavite kuhati. Poslužite toplo uz tostirani kruh.

Postupak pogledajte u videu:

Krem juha od bundeve  youtube

2. Recept za juhu od kestena

Sastojci:

  • 400 g očišćenih kestena
  • 1,6 l povrtnog temeljca
  • 4 žlice maslinova ulja
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 2 poriluka
  • 1 krumpir
  • 3 stapke celera
  • svježi korijen peršina
  • sol, papar
  • 1,5 dl vrhnja za kuhanje

Priprema:

Operite te nasjeckajte poriluk, stapke celera i korijen peršina. U međuvremenu ogulite kestene koje krupno narezane dodajte povrću koje ste popržili na malo maslinova ulja. Dodajte vodu i povrtni temeljac te kuhajte 30 minuta. Na polovici vremena kuhanja dodajte naribani krumpir te začinite solju i paprom. Kada je juha gotova, propasirajte je ili izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte vrhnje za kuhanje, kratko prokuhajte i poslužite.

Shutterstock 

3. Recept za juhu od gljiva i brie sira

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 700 g šampinjona
  • 2 žlice maslaca
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica sjeckanog svježeg timijana (majčine dušice)
  • 2 žlice brašna
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 100 g brie sira
  • 120 ml mlijeka
  • sol, papar
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje. Šampinjone narežite na četvrtine, prelijte ih maslinovim uljem i stavite na lim pa u pećnicu. Pecite dok se gljive ne počnu karamelizirati, otprilike 20 do 30 minuta. Svakako ih promiješajte jednom na polovici vremena. U međuvremenu luk očistite i narežite na polumjesece, a češnjak protisnite.

Maslac otopite u tavi na srednje jakoj vatri, pa dodajte luk i pržite sedam minuta. Ubacite češnjak i timijan pa pržite još minutu. Umiješajte brašno i pržite dok lagano ne dobije boju, ulijte vino i deglazirajte tavu. Ulijte i temeljac, dodajte pečene gljive, pričekajte da sve skupa zavrije, smanjite vatru i kuhajte deset minuta. Dodajte mlijeko ili vrhnje za kuhanje i sir narezan na kockice. Pričekajte da se sir otopi, a zatim sve ubacite u blender i izmiksajte u kremastu juhu. Probajte, začinite soli i paprom pa poslužite toplo.