Jesen je bogata raznim plodovima kao što su jabuke, kruške, grožđe, bundeva, kesteni, gljive, a od njih možete pripremiti pregršt slanih i slatkih jela. Donosimo vam nekoliko recepata za obroke inspirirane jesenskim okusima, od krem juhe s jesenskim plodovima - gljivama i kestenima, rižota s tri vrste gljiva do bundeve koju možete jesti zapečenu sa sirom ili pak u lazanjima pa sve do gurmanskog gulaša s junetinom i kestenima.

Krem juha od gljiva i kestena

Sastojci:

450 g šampinjona
250 g pečenih kestena
1 luk
3 češnja češnjaka
2 krumpira
2 žlice maslaca
2-3 žlice maslinovog ulja
5 šalica juhe od povrća ili vode
1 žličica kumina
majčina dušica

5 recepata za jela s jesenskim plodovima
Shutterstock 

Priprema:

Stavite maslac i maslinovo ulje u veliku tavu, zatim dodajte nasjeckani luk i pirjajte oko 6 minuta dok ne porumeni. Dodati češnjak, sitno nasjeckane šampinjone, majčinu dušicu. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 10 minuta dok gljive ne omekšaju. Prelijte s malo ulja pa dodajte kestene i kuhajte još 2 minute. U lonac stavite nasjeckani krumpir, juhu od povrća ili vodu, promiješajte, posolite i popaprite. Kad počne kuhati, poklopite lonac, smanjite vatru i kuhajte 25 minuta. Maknite sa štednjaka i mikserom izradite gustu juhu. Vratiti na štednjak, dodati kumin i promiješati. Po potrebi posolite ili popaprite i kuhajte još 5 minuta.

Bundeva zapečena sa sirom

Sastojci:

1 žlica maslaca

1 žličica češnjaka u prahu

prstohvat kajenskog papra

1 1/4 šalice vrhnja za kuhanje

1 1/2 velike bundeve oguljene i tanko narezane

sol

svježe mljeveni crni papar

1/2 šalice parmezana

1 1/2 žličice suhe kadulje

1 šalica ribanog sira

5 recepata za jela s jesenskim plodovima
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Posudu za pečenje namažite maslacem. U zdjeli pomiješajte češnjak u prahu i kajenski papar s vrhnjem za kuhanje. Polovicu nasjeckane bundeve posložite u posudu za pečenje tako da se malo preklapaju te pospite solju i paprom. Pospite 1/4 šalice parmezana i 3/4 žličice mljevene kadulje. Posložite ostatak bundeve i ponovno posolite i popaprite. Smjesu od kiselog vrhnja prelijte preko tikvica i pospite preostalom kaduljom. Pokrijte folijom i pecite dok tikvice ne omekšaju, oko 55 minuta. Skinuti foliju i posuti sirom i ostatkom parmezana. Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne otopi, a vrhovi ne porumene, 6 do 10 minuta.

Rižoto s 3 vrste gljiva

Sastojci:

5 šampinjona
2 gljive portobello
9 shiitake gljiva
200 g riže
100 g tvrdog sira
50 g parmezana
1 litra juhe
1 luk
4 češnja češnjaka

rižoto gljive
Shutterstock 

Priprema:

Luk i češnjak narežite, pa popržite u tavi na malo ulja. Dodajte narezane gljive i nastavite pržiti. Zatim dodajte rižu, pa zalijte juhom (kocku za juhu pomiješajte s 1 litrom vruće vode). Kuhajte dok ne ispari. Na kraju dodajte naribani sir i parmezan, pa promiješajte.

Lazanje s bundevom i blitvom

Sastojci:

blitva

2 šalice naribane ili nasjeckane bundeve

3/4 šalice kiselog vrhnja

1/2 šalice parmezana

luk

maslac

mlijeko

orašasti plodovi

sol, papar, kadulja

5 recepata za jela s jesenskim plodovima
Shutterstock 

Priprema:

Ovo jelo ne zahtijeva prethodno pečenje bundeve, a možete koristiti već pripremljeni pire od bundeve ako vam je ostalo od nekog drugog jela. U tavi zagrijte ulje i dodajte nasjeckani luk. Pržite ga pazeći da ne zagori (5 minuta). Zatim dodajte listove blitve, malo soli, papra, malo kadulje i po želji žličicu orašastih plodova.

Pirjajte uz miješanje dok blitva ne omekša i voda ne ispari. Zagrijte pećnicu pa u drugoj posudi pomiješajte naribanu bundeve, kiselo vrhnje, parmezan, sol i papar. Zatim u tepsiju u kojoj ćete peći lazanje ulijte mlijeko. Trećinu tijesta za lazanje namočiti i posuti polovicom pripremljene smjese od bundeve. Preko bundeve dodajte drugu polovicu smjese od blitve pa drugi sloj tijesta. ponoviti postupak sa ostatkom materijala i zadnji sloj pospite parmezanom i maslacem.

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 20 minuta. Zatim otkrijte posudu i pecite još desetak minuta dok ne porumene. Kao i većinu lazanja, najlakše ih je rezati ako ih ostavite da se ohlade desetak minuta prije posluživanja.

Gulaš s junetinom i kestenima

Sastojci:

800 g junetine
500 g kestena
300 g mesnate dimljene slanine
goveđi temeljac
5 dl crnog vina
1 dl ulja
češnjak češnjaka
2 glavice luka
svježa majčina dušica
lovor
limun
brašno
sol, papar

Priprema:

Očistite i usitnite luk i propržite ga na laganoj vatri. Za to vrijeme usitnite slaninu koju ćete dodati luku kad omekša i postane zlatnožućkaste boje. Kad slanina postane staklasta, dodajte naribanu limunovu koricu i sve začinsko bilje.

Meso koje ste prethodno oprali i obrisali narežite na kockice, uvaljajte u brašno, češnjak nasjeckajte te sve dodajte na luk.

Lagano dinstajte dok ne dobije istu boju sa svih strana, oko 7 minuta, a zatim dodajte vino i temeljac toliko da prekrije meso. Pustite da prokuha, posolite i popaprite po ukusu pa smanjite vatru i poklopite. Pustite da se meso lagano kuha uz povremeno miješanje dok ne omekša. Za to vrijeme skuhajte i ogulite kestene te ih dodajte u gulaš. Jelo je gotovo kad kesteni potpuno omekšaju.