Palenta, pura ili žganci jedno je od onih jednostavnih jela koja su često jeli naši preci. Radi se od kukuruznog brašna, a ova žitarica tijelu daje energiju. Palenta se može i zapeći i od nje se mogu pripremiti ukusni kolači, a najjednostavnija je kaša od palente kojoj je potrebno samo nekoliko minuta da se skuha.
S portala StvarUkusa prenosimo recept za kremastu palentu sa šampinjonima, kestenima i sirom, idealan obrok za večeru.
Sastojci
250 g šampinjona
2 žličice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 grančica ružmarina, nasjeckani listovi
100 g kuhanog kestena
100 ml punomasnog mleka
100 g palente
30 g maslaca
25 g parmezana
100 g tvrdog sira
Recept za palentu s gljivama i sirom
Pržite
Šampinjone popržite oko tri minute, uz povremeno miješanje.
Pirjajte
Smanjite vatru na srednju i dodaje ulje, češnjak, ružmarin i kestenje. Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, dok ne zamiriše.
Ohladite
Dodajte žlicu vode i poklopite te ostavite da se ohladi 10 minuta.
Skuhajte palentu
Ulijte mlijeko u lonac s 400 ml vode i prstohvatom soli i pustite da zavrije. Smanjite vatru na najnižu, ulijte palentu uz miješanje i kuhajte 5-8 minuta uz stalno miješanje dok se ne zgusne i odvoji od stijenki posude.
Dodajte
Umiješajte maslac, parmezan i pola sira te začinite. Pospite preostalim sirom. Začinite smjesu s gljivama, zatim je žlicom prelijte preko palente, sa sokom koji je ostao u tavi.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice