Napravite ekstra kremastu juhu od batata!

Batat prvo ispecite kako bi se lagano karamelizirao, a zatim ga izblendajte u posebno kremastu juhu!

Shutterstock

Luk, češnjak i kumin "krivci" su za pikantnost i savršena su opozicija slatkastom batatu. Vrijedi isprobati recept pa rezervirajte 45 minuta za pripremu - i oslobodite malo mjesta u hladnjaku. Naime, juhu možete pripremiti dan ranije i bez problema podgrijati kad ogladnite.

Poslužite je uz prepečeni kruh i hrskavu slaninu. Dobar tek!

Juha od pečenog batata

Sastojci:

4 batata
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
1 glavica luka
2 štapića celera
3 češnja češnjaka
1 žličica sušenog origana
¾ žličice mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog kumina
½ žličice soli
½ žličice papra
700 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve

Priprema:

Krumpir operite i prerežite na pola, pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Maslinovo ulje prelijte preko batata i stavite ga u pećnicu na pola sata. U međuvremenu luk ogulite i nasjeckajte na kockice, kao i celer, a češnjak protisnite. Stavite maslac u tavu i pričekajte da se otopi, a zatim ubacite luk i celer. Pržite, miješajući pet minuta, pa dodajte i češnjak. Dodajte preostale začine i kuhajte još nekoliko minuta. Umiješajte temeljac i kokosovo mlijeko pa ostavite na laganoj vatri dok krumpir ne bude pečen.

Krumpir izvadite, pričekajte da se ohladi, a zatim ga ogulite i dobro zgnječite. Ubacite pire u tekućinu i sve dobro pomiješajte, a zatim kratko izblendajte ili izradite štapnim mikserom. Probajte i začinite sa soli i paprom po ukusu. Poslužite toplo!