Ako tražite ukusan i zdraviji desert ovi veganski kolačići od limuna savršeni su izbor. Kurkuma u receptu nije obavezna, ali osim što će kremi dati lijepu žutu boju odlična je za jačanje imuniteta. Kokosovo mlijeko prije upotrebe držite u hladnjaku i za pripremu ovog kolača izvažite samo kruti dio iz konzerve.

Veganske kocke od limuna

Sastojci za podlogu:

90 g zobenih pahuljica
180 g oraha
2 žlice kokosovog ulja
1 žlica javorovog sirupa
¼ žličice soli

Sastojci za nadjev:

230 ml limunovog soka
200 g šećera
230 g kokosovog mlijeka
40 g gustina
1 žlica naribane limunove korice
¼ žličice mljevene kurkume
šećer u prahu za serviranje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a lim za pečenje dimenzija 20 x 20 cm obložite papirom za pečenje. Papir za pečenje narežite tako da dimenzije budu malo veće od kalupa kako bi kolač mogli lakše izvaditi van. U multipraktik ubacite zobene pahuljice, orahe, kokosovo ulje, javorov sirup i sol te blendajte dok smjesa ne postane mrvičasta i ljepljiva, otprilike jednu minutu. Smjesu prebacite u pripremljeni lim i ravnomjerno ju rasporedite. Koristite stražnju stranu žlice te smjesu dobro utisnite. Pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi, a za to vrijeme pripremite nadjev.

U tavu srednje veličine dodajte limunov sok, šećer, kokosovo mlijeko, gustin, limunovu koricu i kurkumu, zatim sve sastojke dobro promiješajte i upalite vatru na srednje jaku. Konstantno miješajući pričekajte dok se šećer ne rastopi, a smjesa ne zgusne, otprilike deset minuta. Nadjev ravnomjerno izlijte preko podloge i po potrebi špatulom zagladite. Pecite 15 minuta, zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 30 minuta. Stavite u hladnjak preko noći.

Pomoću papira za pečenje izvadite iz kalupa i narežite na devet ili 16 kvadrata. Po želji, prije posluživanja pospite šećerom u prahu.