Prilozi su jela o kojima razmišljamo tek kad odlučimo što će nam biti glavna namirnica. Kao prilozi najčešće se jedu krumpir, riža ili pak tjestenina, ali postoji pregršt zdravih i hranjivih namirnica za koje mnogi nisu ni znali, a u našim krajevima jedu se oduvijek.
Na primjer, slično kao rižu možete pripremiti dinstanu kašu od heljde, prosa ili ječma, tradicionalnih žitarica koje se od davnina uzgajaju u kontinentalnoj Hrvatskoj. Umjesto pečenog krumpira odaberite slatki krumpir batat, a umjesto pirea palentu, starinsku namirnicu od kukuruza, jednu od najzdravijih na svijetu. Naravno, kao prilog možete jesti i raznoliko povrće, pirjano na luku poput kiselog kupusa, mahuna ili pohanu i prženu cvjetaču.
1. Recept za hajdinsku ili heljdinu kašu
Sastojci:
- 200 g heljde
- 1 luk
- ulje
- mješavina povrtnih začina
- sol, papar po želji
Priprema:
Namočite heljdu u vodi na 15 minuta. Narežite i popržite luk, dodajte heljdu i zalijte vodom da je prekrijete. Začinite i dinstajte dok heljda ne omekša i dok sva voda ne ispari. Dodajte vodu za vrijeme kuhanja po potrebi.
2. Recept za prosenu kašu
Sastojci:
- 200 g prosa
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- ulje
- mješavina povrtnih začina
- sol, papar po želji
Priprema:
Narežite i popržite luk i češnjak, dodajte proso i zalijte vodom da je prekrijete. Začinite i dinstajte dok proso ne omekša i dok sva voda ne ispari. Dodajte vodu za vrijeme kuhanja po potrebi.
3. Recept za dinstani kiseli kupus
Sastojci:
- 500 g rezanog kiselog kupusa
- luk
- sol, papar, biljni začin
- mljevena crvena paprika
Priprema:
Operite kiseli kupus. Popržite luk na ulju, dodajte opran kiseli kupus, zalijte vodom, dodajte sol i papar, biljni začin i žličicu crvene paprike. Pirjajte u vodi pola sata, dok sva voda ne ispari.
4. Pečeni batat iz pećnice
Sastojci:
- 500 g batata
- začini po želji: sol, papar, mljevena slatka crvena paprika, češnjak u prahu
- maslinovo ulje
Priprema:
Operite i ogulite batat, narežite na kriške. Začinite maslinovim uljem začinite, promiješajte rukama. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok ne omekšaju, a izvana dobiju koricu.
5. Recept za palentu
Sastojci:
- palenta
- sol
- maslac (ili mast, maslinovo ulje)
Priprema:
U lonac ulijte 3 šalice vode i žličicu soli (sol ne treba ako želite slatko jelo). Kad voda zavri polako dodajte palentu uz stalno miješanje. Za 10 sekundi palenta će se pretvoriti u kašu. Palenti možete dodati nekoliko kapi maslinova ulja, malo svinjske masti ili maslaca.
6. Salata od ječma
Sastojci:
- 300 g ječma
- luk
- paprika
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
Skuhajte ječam. Narežite luk i papriku, sve pomiješajte i začinite po želji.
7. Recept za sataraš
Sastojci:
- 500 grama rajčice
- 500 grama paprike
- 1 glavica luka
- ulje
- začini
Priprema:
Na ulju prodinstajte luk, dodajte papriku, a nakon 10 minuta i narezanu rajčicu. Začinite po želji. Pirjajte oko 15 minuta i jelo je gotovo.
8. Zapečeni grah
Kliknite za najukusnije recepte za zapečeni grah.
9. Recept za dinstane mahune
Sastojci:
- 500 g mahuna (svježih ili zamrznutih)
- 1 glavica luka
- 5-6 češnjeva češnjaka
- 2 manja krumpira
- 2 mrkve
- mljevena crvena paprika
- 1 rajčica (svježa ili pelati)
Priprema:
Na ulju popržite sitno nasjeckani luk, dodajte nasjeckanu mrkvu, mahune, začinite mješavinom biljnih začina. Zalijte vodom da ih prekrijete i pirjajte, dodajte mljevenu crvenu papriku, a kad mahune omekšaju dodajte rajčicu, začine ili sol, a možete i žlicu ajvara.
10. Pohana cvjetača iz pećnice
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- 3 jaja
- 1 žličica mljevene paprike
- ½ žličice soli
- 1 žličica papra
- 1 žlica origana
- 100 g panko mrvica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. U dubljoj posudi umutite jaja i dodajte mljevenu papriku, sol i papar, a u drugu dodajte origano i panko mrvice. Cvjetaču narežite na manje komade pa svaki komad umočite u jaje, a zatim u panko mrvice. Rasporedite po limu za pečenje i stavite u pećnicu na 30 minuta, dok cvjetača ne dobije lijepu zlatnu boju.