Batat je poput krumpira, čest prilog nekim mesnim jelima, a može se pripremati na puno načina. Pronašli smo recept za zapečeni punjeni batat s slanutkom i keljem u kremastom umaku od jogurta i currya. Probajte ovaj brz i jednostavan recept koji možete servirati kao zasebno jelo ili kao prilog glavnom.
Sastojci:
- batat
- 250 g slanutka
- maslinovo ulje
- sol i papar
- žličica currya
- 4 lista kelja
- korijander
Umak od jogurta i currya:
- grčki jogurt
- 1 žličica svježeg soka od limuna
- maslinovo ulje
- češanj češnjaka
- pola žličice currya
- sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, stavite batat na tepsiju sa papirom za pečenje. Vilicom izbušite batat, stavite na tepsiju i pecite 40-50 minuta. Netom prije nego što je batat gotov, stavite listove kelja u pećnicu na istu tepsiju na 3 minute, izvadite i nasjeckajte.
Izvadite batat iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Uzdužno zarežite krišku svakog krumpira i izvadite je da napravite mjesta za nadjev.
Dok se batat peče, rasporedite slanutak na tapsiju za pečenje, pokapajte maslinovim i začiniti soli i paprom. Pecite 25 minuta dok ne porumeni. Izvadite slanutak iz pećnice i dok je još vruć pospite curryje.
U maloj posudi pomijepajte jogurt, limunov sok, maslinovo ulje, češnjak i curry. Napunite s malo slanutka, nasjeckanog kelja i korijandera. Prelijte žlicom umaka i poslužite s preostalim umakom sa strane.
Izvor: Love & lemons