U ljetnim mjesecima sataraš je nezaobilazni povrtni prilog kojeg mnogi obožavaju zbog bogatog okusa i lakoće pripreme. Savršeno upotpunjuje jela s mesom, ali možete ga poslužiti i kao zasebno jelo. Iskoristite povrće iz hladnjaka i uživajte u harmoniji ljetnog povrća.
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 1 patlidžan
- 1luk
- 2 štapića celera
- 3 češnja češnjaka
- 135 g zelenih maslina
- 16 g kapara
- 160 ml bijelog vina
- 25 g šećera
- 250 g pasirane rajčice
- 150 g cherry rajčica
- 4 g bosiljka
- sol i papar
Priprema:
Patlidžan narezan na kolutove popržite na maslinovom ulju i kad omekša izvadite ga. Stavite ga na papirnati ubrus da se ocijedi od ulja. Dodajte ponovno maslinovo te prodinstajte luk, celer i dinstajte 10 minuta da se karamelizira. Umiješajte češnjak i kuhjate dok ne zamiriši 30 minuta. Dodajte masline, kapare, ocat i šećer i pomiješajte da se sjedini.
Deglazirajte octom, dodajte šećer i kuhajte oko 3-4 minute. Stavite rajčice i pastu od rajčice i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Završite dodavanjem narezanih svježih cherrry rajčica, prženih patlidžana, bosiljka, soli i papra.
Poslužite, konzervirajte ili stavite u hladnjak dok ne bude spremno za upotrebu.
Izvor: Billy Parisi