Prilozi su jela o kojima razmišljamo tek kad odlučimo što će nam biti glavna namirnica. Kao prilozi najčešće se jedu krumpir, riža ili pak tjestenina, ali postoji pregršt zdravih i hranjivih namirnica za koje mnogi nisu ni znali, a u našim krajevima jedu se oduvijek.

Na primjer, slično kao rižu možete pripremiti dinstanu kašu od heljde, prosa ili ječma, tradicionalnih žitarica koje se od davnina uzgajaju u kontinentalnoj Hrvatskoj. Umjesto pečenog krumpira odaberite slatki krumpir batat, a umjesto pirea palentu, starinsku namirnicu od kukuruza, jednu od najzdravijih na svijetu. Naravno, kao prilog možete jesti i raznoliko povrće, pirjano na luku poput kiselog kupusa, mahuna ili pohanu i prženu cvjetaču.

1. Recept za hajdinsku ili heljdinu kašu

Sastojci:

  • 200 g heljde
  • 1 luk
  • ulje
  • mješavina povrtnih začina
  • sol, papar po želji

Priprema:

Namočite heljdu u vodi na 15 minuta. Narežite i popržite luk, dodajte heljdu i zalijte vodom da je prekrijete. Začinite i dinstajte dok heljda ne omekša i dok sva voda ne ispari. Dodajte vodu za vrijeme kuhanja po potrebi.

10 recepata za prilog jelu, a nije krumpir, riža ili tjestenina
Shutterstock 

2. Recept za prosenu kašu

Sastojci:

  • 200 g prosa
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • ulje
  • mješavina povrtnih začina
  • sol, papar po želji

Priprema:

Narežite i popržite luk i češnjak, dodajte proso i zalijte vodom da je prekrijete. Začinite i dinstajte dok proso ne omekša i dok sva voda ne ispari. Dodajte vodu za vrijeme kuhanja po potrebi.

3. Recept za dinstani kiseli kupus

Sastojci:

  • 500 g rezanog kiselog kupusa
  • luk
  • sol, papar, biljni začin
  • mljevena crvena paprika

Priprema:

Operite kiseli kupus. Popržite luk na ulju, dodajte opran kiseli kupus, zalijte vodom, dodajte sol i papar, biljni začin i žličicu crvene paprike. Pirjajte u vodi pola sata, dok sva voda ne ispari.

10 recepata za prilog jelu, a nije krumpir, riža ili tjestenina
Shutterstock 

4. Pečeni batat iz pećnice

Sastojci:

  • 500 g batata
  • začini po želji: sol, papar, mljevena slatka crvena paprika, češnjak u prahu
  • maslinovo ulje

Priprema:

Operite i ogulite batat, narežite na kriške. Začinite maslinovim uljem začinite, promiješajte rukama. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok ne omekšaju, a izvana dobiju koricu.

5. Recept za palentu 

Sastojci:

  • palenta
  • sol
  • maslac (ili mast, maslinovo ulje)

Priprema:

U lonac ulijte 3 šalice vode i žličicu soli (sol ne treba ako želite slatko jelo). Kad voda zavri polako dodajte palentu uz stalno miješanje. Za 10 sekundi palenta će se pretvoriti u kašu. Palenti možete dodati nekoliko kapi maslinova ulja, malo svinjske masti ili maslaca.

Recept za palentu s parmezanom
Shutterstock 

6. Salata od ječma

Sastojci:

  • 300 g ječma
  • luk
  • paprika
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Skuhajte ječam. Narežite luk i papriku, sve pomiješajte i začinite po želji.

7. Recept za sataraš

Sastojci:

  • 500 grama rajčice
  • 500 grama paprike
  • 1 glavica luka
  • ulje
  • začini

Priprema:

Na ulju prodinstajte luk, dodajte papriku, a nakon 10 minuta i narezanu rajčicu. Začinite po želji. Pirjajte oko 15 minuta i jelo je gotovo.

10 recepata za prilog jelu, a nije krumpir, riža ili tjestenina
Shutterstock 

8. Zapečeni grah

Kliknite za najukusnije recepte za zapečeni grah.

9. Recept za dinstane mahune

Sastojci:

  • 500 g mahuna (svježih ili zamrznutih)
  • 1 glavica luka
  • 5-6 češnjeva češnjaka
  • 2 manja krumpira
  • 2 mrkve
  • mljevena crvena paprika
  • 1 rajčica (svježa ili pelati)

Priprema:

Na ulju popržite sitno nasjeckani luk, dodajte nasjeckanu mrkvu, mahune, začinite mješavinom biljnih začina. Zalijte vodom da ih prekrijete i pirjajte, dodajte mljevenu crvenu papriku, a kad mahune omekšaju dodajte rajčicu, začine ili sol, a možete i žlicu ajvara.

10. Pohana cvjetača iz pećnice

shutterstock_1773417203.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače
  • 3 jaja
  • 1 žličica mljevene paprike
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žlica origana
  • 100 g panko mrvica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. U dubljoj posudi umutite jaja i dodajte mljevenu papriku, sol i papar, a u drugu dodajte origano i panko mrvice. Cvjetaču narežite na manje komade pa svaki komad umočite u jaje, a zatim u panko mrvice. Rasporedite po limu za pečenje i stavite u pećnicu na 30 minuta, dok cvjetača ne dobije lijepu zlatnu boju.