Volite li špinat, ne morate ga uvijek pripremati na isti način. Postoji puno recepata za jela sa špinatom, od krem juhe, salata do popečki, a ovaj put vam predlažemo da ga zapečete sa sirom. Zapečen i kremast obrok možete jesti kao prilog glavnom jelu ili samostalno jelo jer dovoljno je zasitno i ukusno.
Sastojci:
- 800 g špinata
- 1 luk
- 3 žlice krušnih mrvica
- 100 g sira trapista
- 50 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 2,5 dl mlijeka
- sol, papar
Priprema:
1. Očišćeni špinat dodajte u kipuću vodu i kuhajte oko tri minute, dok ne omekša, a zatim ga ocijedite.
2. U loncu otopite maslac i dodajte brašno pa sve podlijte toplim mlijekom. Dobro izmiješajte da ne bude grudica. Posolite i popaprite. Na kraju dodajte naribani ili sitno nasjeckani sir (75 grama) i lagano promiješajte da se otopi.
3. U tavi zagrijati ulje i sitno sjeckani luk. Dinstajte dok ne omekša pa dodajte nasjeckani češnjak. Dodajte blanširani špinat, kuhajte jednu minutu pa sve prelijte u pripremljeni bešamel. Masu prelijte u posudu za pečenje, posuti prezlama i ostatkom sira, staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 200 stupnjeva dok jelo ne dobije zlatnu boju.
Izvor: Stil