Slavni chef Gordon Ramsay pokazao je kako pripremiti palentu kao raskošan obrok. Kako bi palenta bila što kremastija, Gordon ju je kuhao u temeljcu, a zatim je dodao namirnice koje su joj obogatile okus, kao što su špinat, češnjak, krem i kozji sir.

Kako pripremiti pileći temeljac po receptu Jamieja Olivera?

Sastojci

  • 1/2 l temeljca od povrća
  • mljeveni papar
  • 200 g palente
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g špinata
  • maslinovo ulje
  • 40-50 g maslaca
  • 1 limun
  • 2 žlice smrznutog graška
  • 2-3 žlice mascarpone sira (krem sir)
  • malo parmezana
  • malo kozjeg sira
  • smrznuta brokula
  • smrznute šparoge
  • smrznute mahune

Recept Gordona Ramsaya za palentu

11:04
Korak 1

Pripremite temeljac

Napravite temeljac tako da kocku za juhu otopite u vrućoj vodi. Promiješajte pa posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom, pa prelijte maslinovim uljem.

Postupak pogledajte u videu:

11:08
Korak 2

Kuhajte

Zakuhajte juhu pa smanjite temperaturu i postupno dodajte palentu. Svo vrijeme miješajte i kuhajte dok se malo ne zgusne. Na kraju dodajte naribani češnjak. 

11:08
Korak 3

Blanširajte

Špinat kratko blanširajte, pa kad se ohladi dobro ga ocijedite od viška vode i sitno nasjeckajte. Možete koristiti i smrznuti špinat, samo ga dan ranije izvadite i kada se odmrzne također dobro ocijedite od viška vode.

Recept za cicvaru
Shutterstock 

11:09
Korak 4

Pomiješajte palentu i špinat

Zatim u palentu dodajte špinat i dobro promiješajte. Prelijte s malo maslinovog ulja, pa dodajte naribanu koricu limuna i maslac.

11:09
Korak 5

Kuhajte zajedno

Vratite na štednjak i uz stalno miješanje kuhajte dok se sastojci dobro ne sjedine i palenta postane kremasta. Zatim u smjesu dodajte grašak, opet brzo promiješajte, kuhajte još 5 minuta, zatim dodajte mascarpone sir i prelijte sokom od pola limuna. Vratite na štednjak i još kratko kuhajte uz stalno miješanje. Maknite sa štednjaka pa dodajte naribani parmezan i kuhajte još nekoliko minuta uz miješanje.

11:10
Korak 6

Ukrasite

Izlijte na tanjur, pa prelijte maslinovim uljem i ukrasite kozjim sirom. Ukoliko želite, smrznuto povrće možete kratko blanširati po želji i njime dodatno ukrasiti ovo jelo.