Slavni chef Gordon Ramsay pokazao je kako pripremiti palentu kao raskošan obrok. Kako bi palenta bila što kremastija, Gordon ju je kuhao u temeljcu, a zatim je dodao namirnice koje su joj obogatile okus, kao što su špinat, češnjak, krem i kozji sir.
Sastojci
- 1/2 l temeljca od povrća
- mljeveni papar
- 200 g palente
- 1 režanj češnjaka
- 200 g špinata
- maslinovo ulje
- 40-50 g maslaca
- 1 limun
- 2 žlice smrznutog graška
- 2-3 žlice mascarpone sira (krem sir)
- malo parmezana
- malo kozjeg sira
- smrznuta brokula
- smrznute šparoge
- smrznute mahune
Recept Gordona Ramsaya za palentu
Pripremite temeljac
Napravite temeljac tako da kocku za juhu otopite u vrućoj vodi. Promiješajte pa posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom, pa prelijte maslinovim uljem.
Postupak pogledajte u videu:
Kuhajte
Zakuhajte juhu pa smanjite temperaturu i postupno dodajte palentu. Svo vrijeme miješajte i kuhajte dok se malo ne zgusne. Na kraju dodajte naribani češnjak.
Blanširajte
Špinat kratko blanširajte, pa kad se ohladi dobro ga ocijedite od viška vode i sitno nasjeckajte. Možete koristiti i smrznuti špinat, samo ga dan ranije izvadite i kada se odmrzne također dobro ocijedite od viška vode.
Pomiješajte palentu i špinat
Zatim u palentu dodajte špinat i dobro promiješajte. Prelijte s malo maslinovog ulja, pa dodajte naribanu koricu limuna i maslac.
Kuhajte zajedno
Vratite na štednjak i uz stalno miješanje kuhajte dok se sastojci dobro ne sjedine i palenta postane kremasta. Zatim u smjesu dodajte grašak, opet brzo promiješajte, kuhajte još 5 minuta, zatim dodajte mascarpone sir i prelijte sokom od pola limuna. Vratite na štednjak i još kratko kuhajte uz stalno miješanje. Maknite sa štednjaka pa dodajte naribani parmezan i kuhajte još nekoliko minuta uz miješanje.
Ukrasite
Izlijte na tanjur, pa prelijte maslinovim uljem i ukrasite kozjim sirom. Ukoliko želite, smrznuto povrće možete kratko blanširati po želji i njime dodatno ukrasiti ovo jelo.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice