Lazanje i musaka spadaju u najpopularnija jela koja se često pripremaju u našim krajevima. Lazanje potječu iz Italije, dok je musaka grčkog porijekla i u originalu se priprema s patlidžanom.

I lazanje i musaku možete pripremiti s mesom, povrćem, gljivama, a lazanje verde (zelene lazanje) možete pripremiti sa špinatom. Dodajte piletinu i dobit ćete bogat obrok koji će zasititi cijelu obitelj.

Sastojci:

  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 90 g luka nasjeckanog
  • 3 žlice češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • ½ žličice mljevene paprike
  • 1 žličica morske soli
  • 180 g špinata
  • 250 g kuhane piletine
  • 250 ml pileće juhe
  • 30 g brašna
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • 200 g ribanog sira
  • 170 g tijesta za lazanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte ulje, luk, češnjak, bosiljak, origano, mljevenu papriku i ¼ žličice soli. Pržiti oko 3-4 minute, zatim dodati svježi špinat i pržiti dok se ne osuši, oko 10-15 sekundi. Maknite tavu s vatre i umiješajte piletinu.

U maloj zdjeli pomiješajte ½ pileće juhe s brašnom dok ne dobijete gustu konzistenciju i ostavite sa strane. Pomiješajte preostalu juhu, mlijeko, muškatni oraščić i 1 žličicu soli u srednje velikoj tavi i kuhajte na srednjoj vatri, povremeno miješajući. Kad prokuha dodajte juhu i zapršku od brašna i neprestano miješajte. Pirjajte dok se ne zgusne, oko 6 minuta, te umiješajte 100 g sira. Maknite s vatre.

Ulijte malo umaka na dno velike zdjele. Na to stavite 1 list za lazanje, rasporedite smjesu s piletinom, pa opet umak i trećinu naribanog sira. Ponovite slojeve tri puta, završite umakom i sirom. Prekrijte posudu za pečenje folijom i pecite 20-25 minuta.