Palačinke su brz i jednostavan doručak, večera, međuobrok i desert, a kad poželite obogatiti uobičajen nadjev s kojim ih volite jesti, pripremite tortu od palačinki. Ovaj recept idealan je ljetni jer je osvježavajuć, pun voća, jagoda i borovnica i krem sira.
Recept za tortu od palačinki s nadjevom od sira i voća
Sastojci:
- 2 šalice brašna
- 2 žlice šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 2 šalice mlijeka
- 2 žlice maslaca (otopljenog), plus još za pečenje palačinki
- 1 žličica vanilin šećera
Za nadjev:
- 250 g krem sira
- 1/4 šalice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica jagoda
- 1/2 šalice borovnica
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U posebnoj posudi umutite jaja, mlijeko, otopljeni maslac i vanilin šećer. Polako dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte tavu na srednju temperaturu i dodajte malo maslaca da se otopi. Grabite tijesto i pecite palačinke dok ne potrošite smjesu.
Krem sir, šećer i ekstrakt vanilije umutite u zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu. U kremu dodajte oprane i nasjeckane jagode i borovnice i promiješajte da se ravnomjerno rasporede.
Okrugli kalup s odvojivim okvirom obložite palačinkama, tako da idu preko okvira. Slažite palačinku pa nadjev pa istim redom. Kada dođete do vrha, preklopite palačinke koje "strše" s unutarnje strane kako biste zatvorili tortu. Sredinu ukrasite voćem i stavite u hladnjak da se dobro ohladi, oko 2 sata. Nakon toga skinite kalup i narežite na kriške te poslužite.