Ako imate praksu u pripremi palačinki, i možete ih peći na dvije ili tri tave odjednom, vama ovaj recept neće predstavljati baš nikakav problem. Ako niste toliko spretni, upalite dobru glazbu i posvetite se nakratko palačinkama. Već nakon prvog zalogaja znat ćete da se svaka sekunda isplatila.
Tortu od palačinki prelijte ganacheom i ukrasite po želji. Predlažemo tostirane orašaste plodove, poput lješnjaka, koji će doprinijeti i vizualno i okusom!
Čokoladna torta od palačinki
Sastojci za palačinke:
- 4 jaja (L)
- 800 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 300 g glatkog brašna
- 1/2 žličice soli
- 25 g rastopljenog maslaca
- ulje za tavicu
Sastojci za kakao nadjev:
- 600 ml slatkog vrhnja
- 120 g šećera u prahu
- 60 g kakaa
Sastojci za ganache
- 250 g tamne čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Špatulom umutite sve sastojke za palačinke pa pustite da smjesa odstoji na sobnoj temperaturi barem pola sata.
- Tavicu za palačinke lagano premažite suncokretovim uljem pa se bacite na pečenje palačinki. Od ove smjese trebali biste dobiti između 20 i 25 palačinki promjera 20 ili 22 cm.
- Dok se posljednje palačinke hlade, napravite kremu od vrhnja i kakaa. Najprije hladno slatko lagano istucite, a zatim dodajte prosijani šećer u prahu i kakao. Kad se sastojci u potpunosti sjedine, pokrijte posudu folijom i prebacite u hladnjak.
- Pripremite tanjur na kojem ćete servirati tortu. Najprije na sredini razmažite malo kreme kako bi se prva palačinka zalijepila i bila stabilna. Stavite palačinku, premažite je tankim slojem kreme pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sve palačinke.
- Stavite tortu u hladnjak na barem sat vremena. Za to vrijeme pripremite ganache.
- Kako biste pripremili čokoladni ganache, nasjeckanu čokoladu prelijte vrućim slatkim vrhnjem. Pustite da odstoji minutu, a zatim miješajte dok se čokolada u potpunosti ne rastopi.
- Tortu od palačinki prelijte ganacheom, ukrasite po želji i čuvajte u hladnjaku. U slast!
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice