Jesen je najšarenije godišnje doba, bogata raznobojnim lišćem, ali i plodovima. Bundeva, buča ili tikva smatra se kraljicom ovog godišnjeg doba, a njezin pire savršen je za slana i slatka jela, od variva, rižota do kolača, pita, ali i peciva. Pripremite ukusan raženi kruh od buče i uživajte u posebnom okusu.
Recept za raženi kruh s bučom
Sastojci:
500 g muškatne bundeve
350 g raženog brašna
200 g pšeničnog brašna
1 suhi kvasac
100 g kvasa
40 g pinjola i bučinih sjemenki
sok naranče
1 i pol žličica kopra
1 i pol žličica soli
1 žličica šećera
Priprema:
Bundevu ogulite, odstranite sjemenke i narežite na kockice. Pirjajte pet minuta sa sokom od naranče da ispari tekućina, pa umiješajte šećer i kopar. Brašna pomiješajte sa suhim kvascem, dodajte 220 ml mlake vode, kvas, bundevu i sol te umijesite glatko tijesto. Dodajte u tijesto i pinjole i bučine sjemenke. Oblikujte štrucu i ostavite da se diže sat vremena.
Premjestite štrucu na lim i pospite preostalim sjemenkama, Kruh pecite na 220 stupnjeva 10 minuta, zatim smanjite na 180 stupnjeva i pecite još 50 minuta.