• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        SAVJETI PEKARA ZA SAVRŠENO TIJESTO: Trikovi za pripremu najboljih i najmekših domaćih kiflica, peciva, kruha i pizze 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Savjet više

        SAVJETI PEKARA ZA SAVRŠENO TIJESTO: Trikovi za pripremu najboljih i najmekših domaćih kiflica, peciva, kruha i pizze

        06.09.2023 14:11
        06.09.2023 14:11
        0

        Dizano tijesto i tijesto za pizzu nije najlakše za pripremu, ali uz ove savjete postat ćete pravi znalac.

          Izvor: Shutterstock

        Brašno

        Ako niste sigurni koje vam je brašno potrebno za kolač ili pecivo, pomiješajte pola glatkog, pola oštrog. Također brašno nemojte držati na toplom već na suhom i hladnom mjestu.

        Kvasac

        Pekarski kvasac je živi proizvod, njegovi mikroorganizmi su posebno prilagođeni za proizvodnju kruha, pizze i dizanog tijesta. Bilo bi dobro i da ga tijekom pripreme pustite da se diže tri puta: prvi put će se kvasac dignuti u mlijeku ili vodi uz dodatak šećera, drugi put u pripremljenom tijestu, a treći put prije pečenja.

        Možda će vas zanimati

        • Savjet više

          | 16. Jul 2023.

          UNIVERZALNO LUDO TIJESTO ZA PECIVA, KIFLICE, PIZZE, KRAFNE... Napravite ga danas i držite u hladnjaku 7 narednih dana

          0
           Recept za ludo tijesto koje se koristi za sve

        Prostorija u kojoj pripremate tijesto ne smije biti hladna ili na propuhu, kao ni sastojci i posude koje koristite jer hladnoća "šokira" kvasac. A ako se tijesto previše digne, znak je da se previše ukiselilo, ali i da će tijekom pečenja ostati mlitavo. Da biste bili sigurni da je tijesto dobro, pritisnite ga prstom; mora se vidjeti udubljenje.

         dizano tijesto, domaće tijesto Izvor: Shutterstock

        Pekarski kvasac u zamrzivaču može trajati nekoliko godina na temperaturi od -18°C. Kad ga želite koristiti, odledite ga u hladnjaku i  iskoristite unutar 24 sata.

        Za razliku od kvasca, prašak za pecivo je pogodan za izradu tijesta za biskvit. 

        Šećer i sol

        Šećer pomaže dizanju tijesta i zaslužan je za lijepu zlatnosmeđu koricu kruha. Nemojte pretjerivati ​​kako ne biste usporili djelovanje kvasca.

         shutterstock_1445185376.jpg Izvor: Shutterstock

        Sol ne smijete miješati direktno s kvascem, usporava proces fermentacije. U tijesto za kruh dodajte 1 žličicu soli (20-25g) na 1 kg brašna.

        Masti

        Ulje, maslac i margarin su obavezni, utječu na veći volumen pečenog tijesta. Pekarski proizvod s masnoćom (osobito maslacem) ima bolji okus i dulje ostaje svjež. Bilo bi dobro da u kruh ili tijesto za pizzu dodate nekoliko žličica maslinova ulja, postat će elastično, ugodnog mirisa i hrskavo.

        Kako dobiti zlatnu koricu

         kruh, domaći kruh Izvor: Shutterstock

        Prije pečenja tijesto premažite mješavinom od jaja, ali koristite samo žumanjke. Umutite ih s malo vode, soli i šećerom. Ako ga premažete samo vodom, imat će slabiju boju.

        Temperatura pećnice

        Ne stavljajte tijesto u maksimalno zagrijanu pećnicu, može pasti. Iz tijesta zbog visoke temperature izlaze mjehurići zraka, a ako se to ne dogodi, past će kad ga izvadite iz pećnice.

        Nakon pečenja

        Kruh nemojte odmah vaditi iz kalupa, pustite ga da odstoji dok se ne ohladi (ali ne skroz) pa ga zamotajte u kuhinjsku krpu da korica ne ostane tvrda.

        Možda će vas zanimati

        • Savjet više

          | 14. Aug 2023.

          NAPRAVITE PIZZU KAO IZ PIZZERIJE: Ovakvo tijesto će biti tanko i hrskavo, a okus fenomenalan

          0
        • Zalogajčići

          | 22. Aug 2023.

          NAJMEKŠI DOMAĆI KROASANI: Prozračno tijesto i hrskava korica kao iz najbolje francuske pekare, a priprema je jednostavna

          0
        • Savjet više

          | 07. Aug 2023.

          NAJBRŽE DIZANO TIJESTO: Jednostavan recept za tijesto koje naraste za 10-ak minuta za najljepša domaća peciva i kiflice

          0
        • Zalogajčići

          | 21. Aug 2023.

          KIFLICE S KISELIM VRHNJEM: Mekano tijesto oduševljava na svaki zalogaj, a danima ostaju svježe

          0

        Tagovi

        domaće tijesto tijesto brašno kvasac pizza kruh kiflice domaća peciva

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        20. Sep 2023.

        OVA PREHRAMBENA NAMIRNICA ČAROBNJAK JE U ČIŠĆENJU: Uklanja kamenac i hrđu bolje od kupovnih sredstava

        shutterstock_276568628.jpg
        0

        19. Sep 2023.

        KAKO NAREZATI LUK: Chef Gordon Ramsay pokazao metodu koja olakšava i ubrzava pripremu jela

        00:00
        0

        18. Sep 2023.

        TRIK ZA SAVRŠENO ČVRST ŠLAG: Dodajte ovaj sastojak, trajat će duže u hladnjaku, a izbalansirat će okuse slastica

        0

        17. Sep 2023.

        KAKO KUHATI TURSKU KAVU: Ako želite jači i puniji okus, tajna nije u dodavanju veće količine nego u ovom triku

        0

        16. Sep 2023.

        OČISTITE PEĆNICU BEZ RIBANJA: Ocat i voda sami će obaviti posao, jednostavnije je nego što mislite

        0

        13. Sep 2023.

        TRIKOVI ZA BRŽE GULJENJE PEČENIH PAPRIKA: Napravite ajvar od sjeckanih paprika, brže je gotov, a punijeg okusa

        0

        10. Sep 2023.

        TRIKOVI KAKO DA TIJESTO NE UPIJE ULJE: Dodajte ove namirnice, a jedan od ovih sastojaka koristile su i naše bake

        0

        09. Sep 2023.

        POMOĆU JEDNOG LIMUNA OČISTITE PEĆNICU: Jednostavan i jeftin trik uklanja tvrdokorne mrlje

        00:00
        0

        08. Sep 2023.

        KAKO NAPRAVITI ZAPRŠKU: Saznajte koliko dugo se kuha i koji je pravi omjer brašna i masnoće

        0
        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.