POGAČICE S PIREOM OD BUNDEVE: Pripremite ukusne zalogajčiće idealne za doručak ili ponijeti na posao

Danima ostaju svježe.

Shutterstock

Bundeva je posebno zdrav jesenski plod od kojeg se mogu pripremiti razna jela, od krem juha, rižota, složenaca do kolača i pita. A od pirea ovog ploda možete pripremiti i ukusne pogačice. 

Priprema nije teška, ali preporučljivo je da ih što je moguće manje mijesite kako bi pogačice zadržale oblik te grublju površinu. Također, savjet je da brašno i prašak za pecivo za pripremu obavezno prosijete jer tako će se ova dva važna sastojka bolje povezati. Od tekućine se dodaje voda, a moguće je koristiti mlaćenicu, mlijeko, biljna mlijeka.

Recept za pogačice s pireom od buče

Sastojci:

250 g glatkog brašna
2 pune žličice praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica pumpkin spice mješavine
½ žličice soli
120 g hladnog maslaca
100 ml slatkog vrhnja
1 jaje (L)
120 g pire od bundeve
100 g svijetlog smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite jedan veliki lim za pečenje papirom ili upotrijebite silikonske podloške. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte kockice hladnog maslaca pa rukama izradite u mrvičasto tijesto. U drugoj posudi umutite jaje sa slatkim vrhnjem, pireom od buče, smeđim šećerom i ekstraktom vanilije pa prelijte preko smjese brašna i maslaca. Rukama kratko umijesite tijesto pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug. Izrežite tijesto na osam trokuta pa ih rasporedite s malim razmakom na lim za pečenje. Premažite ih preostalim slatkim vrhnjem i pospite s malo šećera. Pecite 20-ak minuta, dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo!