Bundeva je posebno zdrav jesenski plod od kojeg se mogu pripremiti razna jela, od krem juha, rižota, složenaca do kolača i pita. A od pirea ovog ploda možete pripremiti i ukusne pogačice.
Priprema nije teška, ali preporučljivo je da ih što je moguće manje mijesite kako bi pogačice zadržale oblik te grublju površinu. Također, savjet je da brašno i prašak za pecivo za pripremu obavezno prosijete jer tako će se ova dva važna sastojka bolje povezati. Od tekućine se dodaje voda, a moguće je koristiti mlaćenicu, mlijeko, biljna mlijeka.
Recept za pogačice s pireom od buče
Sastojci:
250 g glatkog brašna
2 pune žličice praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica pumpkin spice mješavine
½ žličice soli
120 g hladnog maslaca
100 ml slatkog vrhnja
1 jaje (L)
120 g pire od bundeve
100 g svijetlog smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite jedan veliki lim za pečenje papirom ili upotrijebite silikonske podloške. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte kockice hladnog maslaca pa rukama izradite u mrvičasto tijesto. U drugoj posudi umutite jaje sa slatkim vrhnjem, pireom od buče, smeđim šećerom i ekstraktom vanilije pa prelijte preko smjese brašna i maslaca. Rukama kratko umijesite tijesto pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug. Izrežite tijesto na osam trokuta pa ih rasporedite s malim razmakom na lim za pečenje. Premažite ih preostalim slatkim vrhnjem i pospite s malo šećera. Pecite 20-ak minuta, dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo!